Expositie ‘Typisch Tullemans’ in museum Het Land van Thorn

Print
Expositie ‘Typisch Tullemans’ in museum Het Land van Thorn

Werk van Jan Tullemans. Afbeelding: Gemeentemuseum Het land van Thorn

Thorn -

Gemeentemuseum Het Land van Thorn, exposeert onder de titel ‘Typisch Tullemans’, werken van de Weerter schilder en tekenaar jan Tullemans. De expositie aan Wijngaard 14 in Thorn is te zien tot en met 1 september.

Jan Tullemans (1924-2011) was als mens en kunstenaar nauw verbonden met de stad en de streek waar hij woonde. Geboren en opgegroeid in Weert, de stad die hij zijn hele leven trouw bleef en waar hij, met veel elan, deelnam aan het sociale en culturele leven. Hij kende de omgeving Midden-Limburg als zijn broekzak hetgeen tot uitdrukking komt in de vele landschapsschilderijen en tekeningen. Hij typeerde zijn werk als ‘abstract impressionisme’, heeft een levendig/figuratief beeld nodig om met geestdrift en kleur zijn doeken vorm te geven. Zo ook bij de vele naakten die hij heeft geschilderd. Hij maakte het model ondergeschikt aan zijn schilderkunst, de compositie, de penseelstreek, de toets, de lijn en het kleurvlak. De vele inkttekeningen en aquarellen verklaren dezelfde speelse maar krachtige opzet. In doorwaterde , fijn geschilderde lijnen wordt de tekening als het ware opgezogen in een fijnzinnige kleurenharmonie. Voor hem was het grondprincipe in de kunst de liefde, liefde voor de mens, het dier, de dingen. Liefde ook voor de materie waarmee gewerkt werd. Door de jaren heen bleef hij vertrouwen op zijn eigen schildershand en eigen ogen. Dat maakt dat al zijn werk herkenbaar is als ‘Typisch Tullemans’. Alle werken in de tentoonstelling komen uit de collectie van de familie Hovers.

Meer info is te vinden op de website van het museum.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen