Coalitiegesprekken verkiezingswinnaars bijna afgerond

Print
Coalitiegesprekken verkiezingswinnaars bijna afgerond

Lijsttrekker Ruud Burlet van Forum voor Democratie (links) met CDA-leider Ger Koopmans (rechts) bij het eerste formatiegesprek. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

De oriënterende gesprekken tussen het CDA en de vier winnaars van de provinciale verkiezingen lopen ten einde. Waarschijnlijk wordt volgende week besloten hoe de coalitievorming wordt voortgezet.

Dat schrijven informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls aan Provinciale Staten. Ze kondigen aan dat volgende week dinsdag een rapportage wordt uitgebracht naar aanleiding van de gesprekken tussen CDA, Forum voor Democratie, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Lokaal Limburg. De informateurs stellen voor om twee dagen later een extra Statenvergadering te beleggen waarin besloten wordt over het vervolg van de formatie. Uit de rapportage, schrijven de informateurs, zal blijken aan welke coalities de vijf partijen willen deelnemen.

Lees ook: Kennismaking Provinciale Statenleden: ‘Vriendelijk hoor, die van Forum’

Na de installatie van de nieuwe Statenleden een kleine twee weken geleden zijn er een aantal gesprekken geweest tussen de vijf partijen samen. Daarin zijn een paar onderwerpen aan bod gekomen. Naar verluidt is tot op heden gesproken over de energietransitie en het landbouwbeleid.

Rechts of links

Bij de Provinciale Statenverkiezingen vorige maand bleef het CDA in Limburg de grootste partij. Forum voor Democratie is met zeven zetels de tweede partij en de grootste winnaar. De twee meest voor de hand liggende opties zijn een coalitie over rechts van CDA, VVD, Forum voor Democratie en PVV. Die vier partijen hebben samen 28 van de 47 zetels. De andere optie is een bestuur op basis van de huidige coalitie van CDA, VVD, PvdA en D66, met als nieuwkomer GroenLinks. Die samenstelling heeft de kleinst mogelijke meerderheid van één zetel. Partij voor de Dieren of Lokaal Limburg, ieder twee zetels, kunnen hier eventueel bij aansluiten.

De gesprekken tussen het CDA en de vier winnaars moeten beschouwd worden als een tussenfase, zei CDA-leider Ger Koopmans eerder. Op die manier wordt onderzocht wat ieders wensen, eisen en grenzen zijn. Hij besloot wethouder Geert Gabriëls uit Weert, tevens lid van GroenLinks, te vragen als extern informateur.