Reünie The Young Boys: vriendschap is altijd blijven bestaan

Print
Reünie The Young Boys: vriendschap is altijd blijven bestaan

Het logo van de vroegere jongerenvereniging The Young Boys. Afbeelding: The Young Boys

Horst -

Na een laatste weerzien in 1985 komt de vroegere jongerenvereniging The Young Boys weer een avondje bij elkaar voor een reünie op vrijdag 3 mei in het zalencomplex van De Leste Geulde in Horst.

De jongerenclub is 56 jaar geleden opgericht in café Ger van Rensch aan de veemarkt. Het is de tijd dat in Horst de clubs als UVB, de Zwarte Duivels, maar ook Concordia met uitsluitend jongeren het levenslicht zien. The Young Boys ontstaat uit de A jeugd van voetbalclub Wittenhorst. Vriendschap is de basis om samen de gezelligheid op te voeren, maar ook te behouden.

Begrip in Horst

Het allereerste clublokaal bij Thijssen Teun van de 16 en 17 jarige jongelui wordt snel te klein en er volgt een eigen home aan de Jacob Merlostraat in een bovenlokaal van molenaar Buijssen Sjang met de alom bekende gevaarlijke ‘steile’ trap naar boven. Huur van het onderkomen inclusief stroom bedraagt een gulden op jaarbasis. Het bovenlokaal, de ‘kajuit’ genoemd, wordt een begrip in Horst. De vereniging organiseert allerlei activiteiten op het gebied van sport en ontspanning voor zowel jongens als meisjes. Het ledenaantal groeit snel, zeker als het bestuur besluit na nog al wat vergaderingen om dames toe te laten. Het resultaat hiervan is dat negen stellen vanuit de club elkaar later eeuwige trouw beloven en elkaar tot op de dag van vandaag trouw zijn gebleven. Op het hoogtepunt telt de vereniging dan ook 123 leden.

Feestavonden

The Young Boys staat aan de wieg van de eerste beatavonden voor 14 tot 16-jarigen in zaal De Vlies. Feestavonden met orkestjes uit de regio en danslesavonden vinden plaats in de kajuit. Limburgse steravonden voor het grote publiek in de zalen van Heijster en Juliana. De eerste motorcrosswedstrijden aan de Reulsberg in samenwerking met MCC de Streekrijders komt ook uit de koker van The Young Boys. Zelfs een damesvoetbalteam is dan al werkelijkheid. Vanuit de club wordt samen met pater Ad van der Meijden het welbekende jongerenkoor Horst opgericht. Het zal duidelijk zijn: The Young Boys leven volop.

Verhalen over tafel

Nadat het gebouw Buijssen molen in 1973 wordt gesloopt, verplaatsen The Young Boys en ladies hun clubgebeuren terug naar het café aan de veemarkt, waar inmiddels Coppus Jan de scepter zwaait. Door de afbraak van het eigen home, zwakt de club langzaam maar zeker af om enkele jaren later ontbonden te worden. De intense vriendschap blijft echter bestaan. De ongeveer honderd inschrijvingen voor de reünie zijn hiervan het bewijs. Vrijdagavond 3 mei gaan de verhalen van toen vast en zeker weer ouderwets over de tafel. Een mooi begin van de Horster kermis.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen