Echt-Susteren gaat luie afvalscheider verleiden met euro’s

Print
Echt-Susteren gaat luie afvalscheider verleiden met euro’s

Echt-Susteren wil dat inwoners het afval beter gaan scheiden, Nu moeten inwoners van de gemeente nog naar het milieupark van Montfort, Maasbracht of Sittard. Afbeelding: Archief De Limburger/Stefan Koopmans

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

Echt-Susteren maakt zich op voor een nieuw hoofdstuk in afvalscheiding. Van de huidige 210 kilo restafval die per persoon wordt aangeboden, moet in 2025 nog 30 kilo over zijn. En deze keer komen er geen kabouters aan te pas maar keiharde euro’s.

In Echt-Susteren maakt het geen bal uit in welke container je afval terechtkomt. Dat is misschien wat gechargeerd maar niet helemaal onjuist. Inwoners betalen een vast bedrag aan afvalstoffenheffing. En hoewel er voor de burger geen makkelijker systeem bestaat, betaalt de gemeente achteraf de prijs voor de scheiding van de afvalstromen. Een rekening die uiteindelijk ook op de deurmat van de burger valt. De gemeente schat in dat niet-ingrijpen binnen een paar jaar een stijging van de afvalstoffenheffing met 50 procent betekent.

Wethouder Hub Meuwissen is in Echt-Susteren verantwoordelijk voor de kliko. Hij weet dat zijn gemeente behoorlijk achterloopt als het gaat om het scheiden van afval. Per jaar kost de afvalverwerking de gemeente 2,5 miljoen euro. En die kosten lopen, mede door de stijgende verbrandingsbelasting van de Rijksoverheid, snel op.

Het afvalscheiden in Echt-Susteren moet dus beter. „Het is gewoon pure luiheid”, zegt de wethouder. Om er direct aan toe te voegen dat hijzelf voorheen ook niet altijd de aardappelschillen in de gft-bak wierp. Die belandden in huize Meuwissen ook wel eens in de grijze container.

Verklaring

De verklaring voor de gemakzucht ligt volgens Meuwissen in het huidige systeem van inzameling. „Het is op dit moment niet verboden om te scheiden maar veel mensen doen het niet, of niet altijd. Ludieke campagnes blijken niet te werken, de prikkel wordt nu vooral financieel. Als de preek niet werkt, moeten we een wortel voorhouden.”

Die wortel komt er in de vorm van een gedifferentieerd tarief, betalen per aanbieding van de restafvalcontainer. Wie zijn grijze restafvalbak minder vaak aan de straat zet, betaalt minder afvalstoffenheffing. Plastic, drankkartons en metaal gaan in een plastic zak, papier wordt door verenigingen opgehaald. Gft-afval wordt gratis opgehaald, in de zomer zelfs wekelijks. Een systeem dat al in ruim honderd gemeenten wordt gehanteerd.

Betere afvalscheiding aan de voorkant levert de gemeente volgens Meuwissen een besparing op van 4,5 ton. Daarmee wordt de dreigende stijging van de heffing vooralsnog afgewend. Als de overgang naar het nieuwe systeem, een operatie die 4 ton kost, is uitgevoerd, bedraagt de gemiddelde afvalstoffenheffing in Echt-Susteren 205 euro. Het gemiddelde in Nederland ligt op 235 euro.

Communicatie

Echt-Susteren vindt het wiel dus niet opnieuw uit maar is er wel achter dat communicatie over het nieuwe afvalscheiden nog wel wat beter kan. Het eerste bericht op sociale media over het onderwerp, leidde direct tot veel reacties. Zelfs de tuinkabouteractie van een paar jaar geleden werd aangehaald. Met die actie (‘De kaboutertjes ruimen het niet op’) wilde de gemeente een paar jaar geleden de aandacht vestigen op zwerfafval. Ludiek en daardoor succesvol maar het bracht niet de gewenste bewustwording teweeg. Volgens Meuwissen blijft ook zwerfafval in de nieuwe situatie een probleem. „Cameratoezicht bij de milieuparkjes moet soelaas bieden. Ook wordt nagedacht over een milieustation binnen de gemeentegrenzen. Nu moeten inwoners nog naar Montfort, Maasbracht of Sittard.”