Provinciale ‘Daag van ‘t Vastelaovesleedje’ in Weert

Aankomende vastelaovesleedjes-schrijvers kunnen hun licht opsteken bij ervaren rotten in Weert. © LVK

De organisaties van drie grote vastelaovesliedjeswedstrijden in Limburg, het KVL, TVK en LVK, houden op zaterdag 13 april samen met het digitale vastelaovesplatform L11Alaaf voor de tweede keer de ‘Daag van ’t Vastelaovesleedje’.

Frank Heythuysen

Deze studiedag vindt plaats in Theater De Huiskamer en het Regionaal Instituut voor Cultuur- en Kunsteducatie in Weert en is bedoeld voor schrijvers, componisten én artiesten die zich bezig houden (of willen beginnen) met het schrijven, componeren en zingen van vastelaovesleedjes voor het LVK, TVK, KVL en andere lokale en bovenlokale vastelaovesleedjeskonkoersen in de provincie.

Visies

Liedjesmakers die op zoek zijn naar hulp, tips en adviezen kunnen tijdens de studiedag workshops volgen van ervaren liedjesmakers zoals Frans Pollux, Mark van Mullekom, Bas Keltjens en Marijke Gijsen. Lilian van Eijs en Thei Wessels gaan specifiek in op het maken van jeugdliedjes. En Niek Dirkx en Paul-Jean Jessen geven tips die je kunt gebruiken tijdens een studio-opname. Ook de ervaren opnameleider Joep Servais zal zijn visie geven op een goede voorbereiding van een muziek-opname.

Verbetering

Deelnemers krijgen verder de kans om zonder pottenkijkers via een speeddate één op één conceptteksten en composities voor te leggen aan deskundigen zoals Bart Storcken, Ronald Moonen, Guus Steinen en Marc Hermans. Behalve creatieve hulp bij het maken van liedjes krijgen deelnemers tijdens de workshops ook adviezen en tips over podiumpresentatie en houding op de bühne van actrice Kiki van Aubel. Zo’n 75 mensen hebben zich voor de tweede editie van de Daag van ’t Vastelaovesleedje aangemeld. De dag is niet bedoeld om vastelaovesleedjes te promoten of te presenteren, het is puur een studiedag voor mensen die het ambacht van ‘leedjesschriever’ willen verbeteren.