Tweede Kamer

Kamervragen over toenemend aantal regels voor Limburgse evenementen

Print
Kamervragen over toenemend aantal regels voor Limburgse evenementen

Kamerleden van de VVD hebben vragen gesteld over de druk op Limburgse evenementen aan minister Ingrid van Engelshoven. Afbeelding: ANP

De VVD in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld aan cultuurminister Ingrid van Engelshoven over de toenemende hoeveelheid regels en eisen waar evenementen aan moeten voldoen.

Aanleiding voor de Kamervragen is het rapport Vermindering regeldruk evenementen dat vorige week verscheen in opdracht van de provincie Limburg. Daaruit blijkt dat cultuur- en sportevenementen in deze provincie zoals carnavalsfestiviteiten en schuttersfeesten onder druk staan vanwege zware veiligheidseisen. Organisatoren zeggen dat de regelgeving onnodig zwaar is en te veel tijd en geld kost.

Lees ook: ‘Lokale evenementen vervullen een belangrijke maatschappelijke rol’

De regeldruk kan ‘dergelijke volkscultuur onder druk zetten en zelfs het voortbestaan bedreigen’, aldus Kamerleden Chantal Nijkerken en Thierry Aartsen. Ze schrijven dat ‘zuinig met deze vormen van cultuur moet worden omgegaan omdat het verbroedert, verbindt, inspireert en prikkelt’. Tot slot vragen de VVD’ers Van Engelshoven in gesprek te gaan met de provincie Limburg over de problematiek.

Lees ook: Zelfs het oogstdankfeest verandert in een vesting

Overheidsinstanties

In het rapport komen 25 organisatoren van Limburgse evenementen aan het woord en ambtenaren van betrokken overheidsinstanties. Zij geven aan dat veiligheidseisen inderdaad steeds strenger worden. Dit is het gevolg van een toename van evenementen, ernstige ongelukken en terroristische dreiging en het feit dat omwonenden steeds mondiger worden. Ambtenaren zijn hierdoor bang om de fout in te gaan, zeggen ze.