Grondleggers Emmaus Feniks in Tegelen op onjuiste wijze aan de kant geschoven

Print
Grondleggers Emmaus Feniks in Tegelen op onjuiste wijze aan de kant geschoven

Harry Suiskens en Marja Ebbers. Afbeelding: Fotomontage De Limburger

Tegelen -

Woongemeenschap voor dak- en thuislozen Emmaus Feniks in Tegelen moet grondleggers Marja Ebbers en Harry Suiskens blijven doorbetalen tot hun contracten op een correcte manier zijn beëindigd.

De kantonrechter in Roermond oordeelt dat Ebbers en Suiskens bij de woongemeenschap beschikken over een arbeidsovereenkomst. De twee richtten in 2007 de vestiging van Emmaus Feniks in Tegelen op.

De twee grondleggers en voormalig leidinggevenden stapten half februari naar de rechter omdat Emmaus Feniks de in 2008 met beiden afgesloten verblijfsovereenkomst had beëindigd. Sinds begin dit jaar ontvingen Ebbers en Suiskens geen maandelijkse vergoeding van 600 euro meer en kregen ze de boodschap dat ze hun zelfstandige woonruimte op het terrein moeten verlaten. Ook beschikten ze over een auto.

Emmaus Feniks stelde dat het de verblijfsovereenkomst eenzijdig kon opzeggen omdat Ebbers en Suiskens beschikten over eenzelfde contract als de overige bewoners in de woongemeenschap. Van een arbeidsovereenkomst was ondanks hun leidinggevende werkzaamheden geen sprake, zo stelden bestuursvoorzitter Marieke Kruit en advocaat Lieke Isenborghs in de rechtbank.

De rechter erkent dat tussen 2008 en 2013 geen sprake was van een arbeidsovereenkomst, omdat Ebbers en Suiskens toen behalve leidinggevende ook bestuurslid waren. Daarom was er geen sprake van een gezagsverhouding. Vanaf 2013 is de situatie anders, zo vindt de rechter, omdat de grondleggers zich toen terugtrokken uit het bestuur. Sindsdien stond het ze niet langer vrij hun werkzaamheden geheel naar eigen inzicht uit te voeren.

Bewijs voor die gezagsverhouding ziet de rechter in het feit dat Ebbers en Suiskens werkten met een budget en om toestemming moesten vragen voor uitgaven boven de 3000 euro. Ook hadden zij werkoverleg met de bestuursvoorzitter, waarbij takenlijsten werden opgesteld. Zij werden tevens tijdens de verbouwing door het bestuur aangestuurd en moesten over de administratie verantwoording afleggen aan de penningmeester.