Kipster ontwerpt ook varkenstak

Print
Kipster ontwerpt ook varkenstak

Bij Kipster hebben ze ook plannen om een duurzaam varkensbedrijf te beginnen. Afbeelding: Stefan Koopmans

Oirlo -

De initiatiefnemers achter de duurzame kippenboerderij Kipster in Oirlo willen in Noord-Limburg ook een baanbrekend varkensbedrijf ontwerpen.

De mensen achter het prijswinnende, duurzame legkippenbedrijf Kipster in Oirlo hebben serieuze plannen om volgens dezelfde uitgangspunten ook een revolutionaire vleesvarkensboerderij van de grond te krijgen. Op dit moment denken ze er aan het concept te ontwerpen dat anderen met ervaring in de varkenshouderij, mogelijk onder hun supervisie uitvoeren.

Het streven is om in september van 2020 op een nog te bepalen locatie in Noord-Limburg met de bouw ervan te beginnen, bevestigt Ruud Zanders van Kipster. Volgens hem worden er daarover op dit moment met enkele gemeenten in de regio gesprekken gevoerd. Welke gemeenten dat zijn, wil Kipster nog niet prijsgeven.

Net als bij Kipster zal het gaan om een redelijk kleinschalig initiatief. Zo herbergt de vestiging van Kipster in Oirlo 24.000 legkippen. Bij het varkensbedrijf zal het gaan om ongeveer duizend dieren.

Dierenwelzijn

Kippenboerderij Kipster heeft zich de afgelopen jaren in de kijker gespeeld met zijn CO2-neutraal ei, extra aandacht voor dierenwelzijn, voer waarbij volledig gebruik wordt gemaakt van reststromen van bakkerijen en het afvangen van fijnstof. Ook onderscheidde de firma zich doordat de mannelijke kuikens niet meteen gedood worden, zoals gangbaar is.

Bij het varkensbedrijf streven de initiatiefnemers ook naar extra aandacht voor dierenwelzijn, volledig gebruik van reststromen uit de levensmiddelenindustrie en reductie van de uitstoot door een ander ontwerp van de stal. „We zijn nog druk bezig over de exacte invulling.”

Zanders geeft aan dat er tevens achter de schermen gesprekken worden gevoerd moet twee potentiële afnemers van varkensvlees.

Samenwerken

Hij geeft aan dat ze bij Kipster lange tijd de boot hebben afgehouden toen er vragen kwamen om het Kipsterconcept ook toe te passen op de varkenshouderij. „We zullen gaan samenwerken met mensen uit de varkenshouderij. We willen hoe dan ook de focus houden op de nationale en internationale uitbouw van Kipster, reden waarom we er aan denken de varkensboerderij niet zelf te gaan exploiteren.”

Eerder maakte het bedrijf bekend ook in de Verenigde Staten het Kipsterconcept te willen uitrollen, evenals in Duitsland, België en andere landen in Noord-West Europa.

Lees ook:Kipster wil ook met varkensbedrijf een voorbeeld zijn