Camerabeelden

Oorlog in rechtszaak tussen ‘De Limburger’ en Kerkrade

De rechter in Maastricht moet in kort geding beslissen over het geschil over de Kerkraadse camerabeelden. © ANP

Kerkrade moet ‘gemanipuleerde’ beelden van een journalist van de gemeentelijke website halen. Dat was dinsdag de inzet van een geding. „Het lijkt oorlog”, vatte de rechter de stemming samen.

Theo Sniekers

Een journalist die een gemeente voor de rechter sleept omdat die in de fout zou zijn gegaan met het openbaren van camerabeelden waarop de verslaggever de hoofdrol speelt? Het lijkt de omgekeerde wereld.

Toch heeft verslaggever Ruben van Erp van De Limburger met steun van de krant en journalistenvakbond NVJ een kort geding aangespannen tegen de gemeente Kerkrade. Dinsdag stonden beide partijen tegenover elkaar in de rechtszaal, en de verwijten over en weer zijn zeer stevig.

Lees ook: ‘Gemeente Kerkrade tast het vertrouwen in de journalistiek aan’

Benoeming

De aanleiding: de geruchtmakende burgemeestersbenoeming in Kerkrade. Van Erp wacht op 27 februari in het stadhuis op de openbare raadsvergadering waarin de opvolger van Jos Som bekend zal worden gemaakt. Daar vindt dan nog de besloten bijeenkomst plaats waar de namen van de laatste twee kandidaten worden gepresenteerd.

Tot zijn verbazing kan Van Erp op de gang buiten de raadzaal gewoon horen dat de burgemeester van Heerlen Ralf Krewinkel - die inmiddels is opgestapt - als tweede is geëindigd. Dik drie weken later zet het Kerkraadse college de camerabeelden van 27 februari op de gemeentelijke website waarop Van Erp in het stadhuis wordt gevolgd.

Woede

Tot woede van de verslaggever, die eist dat de gemeente de beelden met begeleidende tekst offline haalt. Het beeld is gemanipuleerd, concludeert Van Erps advocaat Charissa Koster. De beelden zijn ook door de begeleidende tekst in een „feitelijk onjuiste, schadelijke en criminaliserende context geplaatst.” Zo moet het lijken alsof de verslaggever zich achter een pilaar verschool om daarna verwijtbaar af te kunnen luisteren.

Terwijl justitie op dat moment na een aangifte door Kerkrade al had geconcludeerd dat de journalist helemaal niets te verwijten viel. En ook gouverneur Theo Bovens na het zien van de beelden zijn beschuldigingen aan het adres van de journalist al had moeten rectificeren. Maar dat verzwijgt de gemeente, zegt Koster. „De gemeente lapt alle fundamentele regels van onze rechtsstaat aan haar laars.” Dat een deel van de raad Van Erp wilde weren bij een vergadering, vindt Koster Trumpiaans. De gemeente wil niet te boek staan als een gemeente die „schlemielig” heeft geacteerd. Van Erps reputatie is te grabbel gegooid, zijn persoonlijke levenssfeer geschonden ook al was zijn gezicht dan onherkenbaar gemaakt op de beelden. Koster eist daarvoor een schadevergoeding van 7.500 euro.

Lees ook: Reconstructie: zo verliep de burgemeestersrace in Kerkrade waar Ralf Krewinkel tweede werd

Exorbitant

Exorbitant hoog en ten onrechte, vindt advocaat Claire Nijssen namens Kerkrade. De gemeente heeft er grote moeite mee op sociale media de zwarte piet toegeschoven te krijgen van het op straat belanden van de naam van Krewinkel. Dat is niet terecht, vindt ze. Kerkrade gelooft niet dat Van Erp bij toeval hoorde wat in de raadzaal werd gezegd. Hij luisterde bewust af door dicht bij een van de deuren van de raadzaal te gaan staan. In strafrechtelijke zin is dat geen afluisteren maar feitelijk wel, en willens en wetens, denkt Nijssen. Het publiek heeft er recht op zelf daar zijn mening over te vormen, rechtvaardigt Nijssen het openbaren van de beelden, waar volgens haar niet mee is gerommeld.

Van schending van zijn privacy kan ook geen sprake zijn nu Van Erp met naam (en foto) een interview aan de Volkskrant heeft gegeven, zegt ze. Dat interview was pas na het openbaren van de camerabeelden, werpt Koster tegen. Zelfs over de vraag of de hoofdredactie van De Limburger in een eerder gesprek toestemming heeft gegeven voor het publiceren van de beelden worden beide advocaten het niet eens.

Kerkrade wil geen compromis

„Het lijkt wel oorlog”, concludeert de rechter aan het begin van het door journalist Ruben van Erp van De Limburger aangespannen kort geding tegen de gemeente Kerkrade. „Het vervelende is dat als de kruitdampen zijn weggewaaid, de vrede nog maar zelden is weergekeerd. En u moet nog een poos samen verder”, merkt hij op.

Van Erp eist dat de gemeente camerabeelden waarop hij is te zien van haar website haalt. Kerkrade weigert dat.

De rechter wilde weten of beide partijen er niet toch zonder rechterlijke uitspraak uit kunnen komen. Waar Van Erp wel bereid is over een compromis te praten, wijst de gemeente dat af. Kerkrade wil een uitspraak van de rechter. Die ligt er uiterlijk 23 april.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal