Tegenslag voor JSF: toestel Japanse luchtmacht vermist

Print
Tegenslag voor JSF: toestel Japanse luchtmacht vermist

Een hypermoderne F-35 van de Japanse luchtmacht is sinds vanmorgen vermist geraakt tijdens een vlucht. Gevreesd wordt dat het toestel is neergestort. Dat zou dan de tweede keer zijn in een half jaar tijd. Eind dit jaar komen precies dit type toestellen ook naar Nederland.

Het toestel, beter bekend als JSF, vloog 135 kilometer oostelijk van de Misawa luchtmachtbasis in het noorden van het land toen de luchtverkeersleiding geen contact meer kreeg met het toestel en het ook niet meer waarnam op de radar. Hoe dit kon gebeuren is nog niet duidelijk. De Japanse luchtmacht is een grote zoekactie gestart naar het vermiste toestel en de piloot.

Als het toestel is neergestort zou dat de tweede keer zijn in een half jaar tijd zijn dat een F-35 naar de grond gaat. Eind september vorig jaar crashte in de Amerikaanse staat South Carolina een JSF. Het toestel bleek een defect te hebben in de brandstofleiding. Alle straaljagers werden toen enige tijd aan de grond gehouden.

De Japanners hebben 87 toestellen besteld en kregen hun eerste F-35 al vorig jaar februari van de Amerikaanse bouwer Lockheed Martin. Sinds vorige week is het eerste squadron operationeel.

Leeuwarden

Nederland krijgt dezelfde toestellen als de Japanners en vierde afgelopen januari de komst van het eerste officiële toestel in Texas. Dat exemplaar blijft in Amerika voor trainingen. Naar verwachting komen de eerste JSF’s eind dit jaar naar vliegbasis Leeuwarden.

Hoewel de ontwikkeling van het toestel al jaren gepaard gaat met de nodige technische problemen en heeft geleid tot ernstige vertragingen, verzekerde bouwer Lockheed Martin in januari nog dat de JSF op dit moment het beste toestel ter wereld is.