Hond en kat steeds vaker als proefdier

Print
Hond en kat steeds vaker als proefdier

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

In een jaar tijd is het aantal honden en katten dat wordt gebruikt in medische experimenten met bijna 50 procent gestegen. De dierproeven worden dodelijker: honderden honden en tientallen katten komen jaarlijks om het leven.

Werden in 2016 in Nederland nog 656 honden en 89 katten ingezet voor experimenten, in 2017 steeg dat tot 909 honden en 200 katten. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In 2017 en 2018 zijn voor bijna vijfduizend honden en ruim tweeduizend katten langlopende proefdiervergunningen afgegeven. De stijging is opvallend, omdat het kabinet al jaren pleit voor minder dierproeven. Ook de komende jaren zet het gebruik van de proefdieren door.

Lees ook: Nieuw dierproefcentrum voor Universiteit Maastricht

„Er is brede consensus dat deze dierproeven onnodig zijn”, zegt Robert Molenaar van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. „Daarom is het extra wrang dat nog meer honden en katten zullen sterven in pijnlijke experimenten.” De helft van de proefhonden ging in 2017 dood. Een jaar eerder was dat nog 41 procent. Van de katten overleefde een op de drie dieren de experimenten niet, dat was in 2016 nog geen 12 procent.

Proefdiercentrum

Een van de grootste gebruikers is het commerciële proefdiercentrum Charles River in Den Bosch. Dat ontving eind 2017 nog een vergunning om 2600 honden en 750 katten over een periode van vijf jaar te gebruiken in experimenten. In een verklaring laat Charles River – een Amerikaans bedrijf – weten dat dierproeven essentieel zijn voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en therapieën. Ook zijn de proeven vaak verplicht om nieuwe stoffen op de markt te brengen. „We willen het aantal dieren wel verminderen”, zegt een woordvoerder. Ook verantwoordelijk minister Carola Schouten onderstreept dat dierproeven nog noodzakelijk zijn.

Lees ook: ‘We kozen voor Molly, de zieligste hond’

Al in 2011 diende Animal Rights een burgerinitiatief met 57.000 handtekeningen in bij de Tweede Kamer om dierproeven met honden en katten te verbieden. Een verbod bleek in Europa niet haalbaar, maar de overheid werd wel geadviseerd het aantal proeven met honden en katten te minderen. Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren noemt de nieuwe stijging ‘onaanvaardbaar’. „Steeds vaker wordt duidelijk dat veruit de meeste dierproeven nooit leiden tot betere medicijnen.”