‘Verdachte dronk pilsje terwijl slachtoffer brandde’

Print
‘Verdachte dronk pilsje terwijl slachtoffer brandde’

Afbeelding: ANP

Ger van Zundert (49) uit Breda werd maandagavond waarschijnlijk vastgebonden en in brand gestoken in zijn eigen winkel. Dat vertelde hij zelf nog aan de politie voordat hij dinsdagochtend overleed. Een verdachte heeft zich inmiddels gemeld bij de politie.

Bewoners van de Bredase volkswijk Tuinzigt omschrijven de gebeurtenissen als die uit een horrorfilm. „Onvoorstelbaar dat dit in onze straat gebeurt.” Ze schetsen een bizar tafereel waarbij Van Zundert maandagavond in de garagebox waarin zijn winkel in auto-onderdelen was gevestigd zou zijn vastgebonden, vervolgens werd overgoten met benzine en in brand gestoken. De politie bevestigt het gruwelijke scenario van de buren.

De zwaargewonde Van Zundert heeft, voor hij dinsdagochtend vroeg in een ziekenhuis in Rotterdam aan zijn verwondingen overleed, nog een verklaring kunnen afleggen. De politie gaat uit van een gerichte aanslag, waaraan mogelijk een zakelijk geschil ten grondslag ligt. Er zijn drie verdachten. Een van hen, een 51-jarige Bredanaar, meldde zich dinsdagavond op het politiebureau met de auto van het slachtoffer.

Fiat

Ger van Zundert was eigenaar van een bedrijf in de wijk Tuinzigt. „De man had een zaak in automaterialen in de garagebox”, vertelt een omwonende. „Twee onbekende mannen dienden zich maandagavond aan als klant. Van Zundert moest een onderdeel opzoeken achter de computer. Daar werd hij door het duo vastgebonden. Zij verlieten de box, waarop een derde man binnenkwam. Die heeft het slachtoffer afgetuigd en daarna overgoten met benzine. Hij stak het slachtoffer in brand en dronk op zijn gemak een pilsje terwijl zijn slachtoffer in brand stond.”

Diverse andere bronnen bevestigen dat Van Zundert maandagavond een afspraak zou hebben om een deal te maken over auto-onderdelen. Het duo dat de Bredanaar vastbond en hem daarna om geld vroeg, zou met een Limburgs accent hebben gesproken. Volgens buurtbewoners was er sprake van een zakelijk geschil met een andere man uit Breda.

Van Zundert is door zijn buren onder de douche gezet en daarna naar het ziekenhuis gebracht. Het is met name de bruutheid die een schok heeft veroorzaakt in de buurt. De hele dag door brengen omwonenden en bekenden bloemen naar de Sparrenweg. „Een lieve man”, noemen buurtbewoners Van Zundert. „Altijd met een lach. Je hoefde maar met je vingers te knippen of hij stond voor je klaar.”

De politie heeft een groot opsporingsteam op de zaak gezet.

Werkstraf

In 2017 was Van Zundert al doelwit van een actie van een toen vijftigjarige Bredanaar. Die had een pistool met 44 kogels en dreigde zich met een handgranaat en 8 brandbommen op te blazen op het terrein van het bedrijf van Van Zundert, dat toen nog in de buurt Princenhage gevestigd was. Uiteindelijk gaf de Bredanaar zich over en werd hij opgepakt.

Voor dit conflict heeft de man 240 uur werkstraf gehad en 10 maanden voorwaardelijke celstraf. Het ging toen om een zakelijk conflict tussen de twee. Buurtbewoners vermoeden dat dit zakelijk conflict ook aanleiding is geweest voor de aanslag van maandagavond. De 51-jarige man die zichzelf gisteren op het politiebureau meldde, is de oud-zakenpartner. De politie heeft dinsdagavond zijn huis doorzocht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen