Nog weinig inschrijvers GravelFest maar wel extra vrijwilligers

Print
Nog weinig inschrijvers GravelFest maar wel extra vrijwilligers

Joris Hendriks (links) en Eric Hiensch organiseren GravelfFest. Afbeelding: Mitchell Giebels

Schinnen -

De organisatie van GravelFest, een nieuw meerdaags evenement dat komend weekeinde in Schinnen wordt gehouden, meldt kort voor de start een tegenvaller en een opsteker.

Joris Hendriks en Eric Hiensch hebben vooraf op minstens honderd deelnemers aan de fietstochten voor gravelbikes op zaterdag gerekend maar er nog pas veertig mogen noteren.

Gravelbike

Zoekend naar verklaringen zegt mede-initiatiefnemer Hendriks dat veel mensen niet beschikken over een gravelbike, een fiets die geschikt is om zowel op de weg als in het veld en door het bos te fietsen. Deelnemen op een andere sportfiets als een mountainbike of atb kan trouwens ook. Aangezien het de eerste editie is, houdt Hendriks er tevens rekening mee dat belangstellenden liever nog even de kat uit de boom kijken.

GravelFest is overigens meer dan fietsen, belangrijke doelstellingen zijn ook gezelligheid en sociale ontmoeting op en om kasteel Terborgh in Schinnen. Er wordt een tijdelijke camping ingericht en op vrijdagavond is bij kampvuur een preparty. Zaterdag wordt volop gefietst en is aansluitend vanaf 14 uur een festival met muziek en foodtrucks voor iedereen.

Voedselbank

De organisatie richt zich ook op een goed doel. Deelnemers aan de gravelride worden geacht naast het deelnamebewijs een kilo zilvervliesrijst of volkorenpasta mee te nemen voor de Voedselbank Zuid-Limburg. Daarnaast worden twee bewoners van het nabijgelegen asielzoekerscentrum Sweikhuizen volledig gefaciliteerd om mee te fietsen.

De samenwerking met het centrum leverde Hendriks en Hiensch een verrassende tegenprestatie op. Zestien vrijwilligers van het azc helpen in ruil voor een hapje en drankje mee bij de corvee en het op- en afbouwen van faciliteiten.

Weer

Hendriks verwacht dat op het festival zaterdag veel bezoekers uit de omgeving afkomen. „Heel belangrijk is dat we dan goed weer hebben”, zegt hij. De voorspellingen zijn niet onverdeeld gunstig. Er worden lage temperaturen verwacht bij droog weer. Voor het geval het regent is de grote boerenschuur beschikbaar, tot en met zondagmiddag om samen te kijken naar de klassieker Parijs-Roubaix. Ook fietsen over minder gebaande paden.