‘De kermis in Montfort leeft niet meer’

Print
‘De kermis in Montfort leeft niet meer’

De kermis in Montfort moet het dit jaar doen zonder (kinder)attracties. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Montfort -

Er komen dit jaar geen kermisattracties op de markt in Montfort. Dat is de uitkomst van een onlangs gehouden ‘meedenksessie’ over het voortbestaan van het evenement.

Aanleiding voor de bijeenkomst, die vanuit diverse geledingen binnen het dorp werd geïnitieerd, zijn de almaar dalende bezoekersaantallen en het afhaken van kermisexploitanten. „De kermis in Montfort leeft niet meer. Voorheen trok het evenement veel bezoekers. Niet alleen uit het dorp, maar uit de hele regio. Nu gaan mensen liever naar Weert of Roermond. De kermisexploitanten laten weten dat de inkomsten niet meer opwegen tegen de manuren die ze erin moeten steken”, aldus een van de initiatiefnemers. Een landelijk probleem, erkent een woordvoerder van de Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders. „Maar met een burgerinitiatief en draagkracht van de bevolking hebben dorpskermissen wellicht nog een toekomst.”

Noodkreet

In Montfort was er - ondanks een noodkreet op de ruim 2200 volgers tellende Facebookpagina ‘Mofert mien dörpke’ - weinig animo voor de infoavond. Slechts een handvol belangstellenden nam de moeite om mee te denken over de toekomst van de kermis. „Reeds in maart hebben we een oproep gedaan waarin werd aangekondigd dat de komst en inbreng van de inwoners bepalend zou zijn voor de toekomstige invulling van de kermis. De geringe opkomst is tekenend. Blijkbaar is er geen behoefte meer aan een plein vol attracties. En het heeft geen zin om te trekken aan een dood paard.”

Ideeën

Ondanks de tegenvallende opkomst zijn er wel ideeën geopperd, maar met de minieme belangstelling vanuit de inwoners tijdens afgelopen kermissen en de infoavond kan er niet verwacht worden dat er door wie dan ook veel geld en tijd in wordt gestoken, concluderen de initiatiefnemers. „Daarom is besloten dat er in juni geen attracties naar Montfort komen en de kermis gevierd wordt in de cafés. Als er mensen zijn die toch nog de schouders willen zetten onder de kermis, mogen ze graag opstaan.”