Heerlen houdt grondwatervervuiling Componenta tien jaar in de gaten

Print
Heerlen houdt grondwatervervuiling Componenta tien jaar in de gaten

De voormalige ijzergieterij van Componenta in Hoensbroek. Afbeelding: Arnaud Nilwik

Hoensbroek / Heerlen -

De gemeente Heerlen gaat de komende tien jaar de grondwatervervuiling op het terrein waar ijzergieterij Componenta gevestigd was controleren. Dat heeft het gemeentebestuur besloten.

Het terrein aan de Koumen in Hoensbroek waar nu VDL Castings ligt, is vervuild met gechloreerde koolwaterstoffen. Dit bleek uit bodemonderzoeken die de laatste jaren op het terrein plaatsvonden. Na het faillissement van Componenta in 2016 en de overname door VDL nam de provincie Limburg dit onderzoek over.

Geen sanering

Hoewel de gemeente spreekt van een ‘ernstige vervuiling’ is het niet noodzakelijk de bodem te saneren. Dit omdat er geen sprake is van humane, ecologische en verspreidingsrisico’s. Wel stelt de gemeente vast dat de grondwaterpluim de komende tien jaar gemonitord moet worden om te bevestigen dat het risico op verspreiding inderdaad afwezig blijft.

Voor deze controles heeft de provincie Limburg een budget ter beschikking gesteld aan de gemeente Heerlen. Die gaat de monitoring van het grondwater uitvoeren. Dit budget is toereikend om de komende tien jaar de monitoring te bekostigen, laat de gemeente weten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee