Agnes (90) en Mia (94) zijn nog kwiek genoeg voor vrijwilligerswerk

Print

Vrijwilligers Mia (94) en Agnes (90). Video: De Limburger

Panningen -

Je bent nooit te oud om vrijwilligerswerk te doen. Dat dachten de Panningse buurvrouwen Agnes Lenders (90) en Mia Nooijen (94) ook. Sinds kort zijn ze regelmatig te vinden in zorglocatie Piushof 85.

Ze zijn 90 en 94 jaar oud, de Panningse buurvrouwen Agnes Lenders en Mia Nooijen en ze zijn net begonnen aan een nieuwe uitdaging: vrijwilligerswerk doen in zorglocatie Piushof 85. Een briefje in de hal bij hun aanleunwoning met de oproep ‘handwerksters gevraagd’ was de aanzet. „We breien en haken allebei graag”, zegt de jongste van de twee, Agnes Lenders (90). „Dus toen zei ik tegen Mia, kom, da’s wat voor ons.”

Ze meldden zich aan en mochten op gesprek komen waarin werd bekeken wat ze voor de Piushofbewoners zouden kunnen betekenen. En nu zijn ze elke week een uurtje te vinden bij de somatische groepswoning van de Panningse Zorggroep-locatie. Ze drinken koffie met de bewoners en maken een praatje. En af en toe helpen ze iemand bij het handwerken dus.

Betekenisvol ontmoeten

Petra Keijsers-Simons, bij alle Zorggroep-locaties in Peel en Maas als procesbegeleider vrijwilligers verantwoordelijk voor de coördinatie van vrijwilligersinzet, is blij met de nieuwste aanwas. Dat er zich spontaan mensen melden van zulke hoge leeftijd maakt ze niet vaak mee, zegt ze. Maar het past perfect in de nieuwe benadering van vrijwilligersinzet die de laatste jaren is doorgevoerd. „Ongeveer vijf jaar geleden zijn we begonnen met het project ‘betekenisvol ontmoeten’, een toevoeging op het vrijwilligerswerk dat we tot dan toe vooral kenden. Heel veel mensen willen iets bijdragen, maar niet in een structuur van bijvoorbeeld een vast dagdeel per week”, zegt Keijsers. „Dan bekijken we heel specifiek waar en hoe vaak iemand ingezet kan worden. Dat kan eens per maand zijn, maar ook voor één enkele keer.”

Agnes (90) en Mia (94) zijn nog kwiek genoeg voor vrijwilligerswerk
Agnes Lenders (links) en Mia Nooijen (staand) doen vrijwilligerswerk in Piushof in Panningen. Foto: Lé Giesen

Inmiddels is er een database waarin zo’n honderd mensen staan. „Zo hebben we een hardrockliefhebber die heel af en toe een van de bewoners, ook hardrockfan, meeneemt naar een optreden of repetitie. Of een gepensioneerde bloemiste die de paasstukjes komt maken. En mensen die af en toe een praatje komen maken met bewoners die dezelfde interesses delen.” De inbreng van de twee hoogbejaarde nieuwe vrijwilligsters past daar uitstekend in, zegt Keijsers. „We bekijken de komende weken op welke manier ze hun steentje kunnen bijdragen.”

Zelfredzaam

De twee zijn zelf hartstikke blij dat ze op deze manier zelf ook wat meer onder de mensen komen. In hun woningen, pal naast Piushof, doen ze nog veel zelf, zegt Agnes Lenders. „Het eten wordt gebracht, er wordt gepoetst en elke dag komt een thuishulp helpen met mijn elastieken kousen. Mijn knieën zijn wat versleten dus lopen gaat iets moeilijker, maar al het andere doet het nog gewoon”, grapt ze. Ook haar iets oudere buurvrouw Mia Nooijen is - met twee nieuwe heupen - nog heel vief. „De kinderen doen de boodschappen, maar koken doe ik nog elke dag zelf hoor.”

„We nemen eerst de tijd om aan elkaar te wennen”, zegt Agnes Lenders. „Ik was hier tot twee weken geleden nog nooit binnen geweest. Er wordt niet heel veel gehandwerkt, maar samen koffie drinken en kletsen met elkaar is zeker ook leuk. Want dat kan ik ook als de beste.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen