Video: Partij voor de Dieren wil dat Efteling stopt met ‘paardenmishandeling’

Print

Partij voor de Dieren-lid Leonie Gerritsen wil dat de Efteling per direct stopt met het gebruiken van dieren als entertainment. De aanleiding is een stunt uit de voorstelling Ravelijn, waarin een paard galoppeert met een brandende deken op zijn rug. De Efteling vindt het jammer dat de show in opspraak is.

,,De veiligheid van onze paarden is juist onze top prioriteit”, laat een woordvoerster weten.

Op Twitter geeft PvdD-fractievertegenwoordiger Leonie Gerritsen de Efteling er flink van langs. Ze vindt het een schande dat de Efteling paarden gebruikt als entertainment en ze laat rondrennen met een brandende deken. ,,De hitte van het vuur veroorzaakt stress en angst bij paarden. Dat ze er na jaren gewenning en training aan gewend zouden zijn, weten we niet. We kunnen niet met paarden praten. Van nature is het hun instinct om weg te rennen van het vuur, dus het is bizar om een act te voeren met een brandend dekje”, aldus Gerritsen.

In strijd met de Wet Dieren

Het PvdD-lid heeft een melding van de ‘paardenmishandeling’ gedaan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ze stelt dat de veroorzaakte stress in strijd is met de Wet Dieren Artikel 1.3.3 en Artikel 2.1. De stunt met het vuur wordt sinds 2013 uitgevoerd in Ravelijn. ,,Ik had de voorstelling nog nooit gezien. Een vriendin stuurde het filmpje door. Toen heb ik meteen actie ondernomen”, verklaart Gerritsen.

De Efteling laat weten dat ze het altijd waarderen als bezoekers zich zorgen maken over het welzijn van de dieren, maar ze vinden het jammer dat het zo gaat. ,,We doen er juist alles aan om de paarden gezond te houden en hun veiligheid is onze top prioriteit. Alle paarden zijn ook in eigendom van de Efteling en worden regelmatig gecontroleerd door een hoefsmid en dierenarts”, legt een woordvoerster van het attractiepark uit. ,,Wij hanteren de strengste regelgeving binnen Europa voor al onze dieren en winnen onafhankelijk advies in over de paarden van Academy Bartels, een bedrijf dat gespecialiseerd is in paarden die gebruikt worden voor evenementen.”

Nog nooit misgegaan

Voor de Ravelijn show worden verschillende rassen paarden gebruikt. Het ene ras is beter voor stunts dan het andere ras. ,,De paarden zijn getraind op steigeren, lawaai, vuur en bijvoorbeeld ruiters met wapens. De show draait al zes jaar en in al die jaren hebben we daar veel ervaring mee opgedaan. Het nog nooit misgegaan”, laat de Efteling weten.

Bas Bartels, mede-eigenaar van Academy Bartels, voorziet de Efteling van onafhankelijk advies en ziet er op toe dat de showpaarden goed en veilig getraind worden bij Puy de Fou, een themapark in Frankrijk dat grote paardenshows produceert. ,,Trainers van Puy de Fou hebben enorm veel ervaring in huis. Zij merken echt wel spanning of stress op bij de paarden, als dat er zou zijn. Deze act - met het brandende deken - voeren zij daar al twintig jaar uit en het is nog nooit misgegaan. Vanuit mijn perspectief gaat alles goed met de paarden”, aldus Bartels.

Video: Partij voor de Dieren wil dat Efteling stopt met ‘paardenmishandeling’
Show Ravelijn Foto: BD/Efteling

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen