Winkelsluiting

Jos en Brigit te Wierik sluiten Heijense super Troefmarkt

Print
Jos en Brigit te Wierik sluiten Heijense super Troefmarkt

Brigit en Jos te Wierik bij de Troefmarkt. Paaszaterdag gaat de Heijense supermarkt dicht. Afbeelding: Jos Gröniger

Heijen / Ottersum / Milsbeek / Ven-Zelderheide / Gennep / Afferden -

De vaste klanten zijn het eerste ingelicht, langzamerhand dringt het bericht ook door buiten de kern Heijen. Na 28 jaar sluiten Jos en Brigit te Wierik hun Troefmarkt aan de Nieuwwijkstraat. Daarmee is het dorp verstoken van een supermarkt, en postagentschap.

Om 12.30 uur gaan de lampen uit en de deur op slot. De Heijense supermarkt mag dan enkele keren van naam gewisseld zijn, de eigen identiteit is gebleven. Geen verlengde openingstijden, en al zeker geen koopzondagen. Op het kantoor neemt Jos te Wierik de tijd om het besluit toe te lichten. Voordat de ondernemer losbrandt zegt hij: ,,Ik wil geen zielig verhaal gaan ophangen.” Het is ook niet de aard van de uit Apeldoorn afkomstige Bergenaar, die in het tijdperk Schuitema (Centra en later C1000) een ondernemersopleiding volgde. ,,We begonnen hier onder de naam Micromarkt. Later waren we Casper. Nadat we overstapten naar Van Tol werden we Troefmarkt. Het was bedoeld als opstap naar een grotere winkel, maar we zijn hier altijd blijven hangen.” De ondernemers vonden hun plaats in de Heijense gemeenschap, ondanks het feit dat zij in Bergen woonden. De Troefmarkt voorzag in de behoefte van dorpssupermarkt, en kon op veel klandizie rekenen. Waar veel Heijenaren de Te Wieriks jarenlang trouw bleven, kwam er een kentering in het winkelgedrag. Dat werd ingegeven door een omslag in de samenleving. Het feit dat ieder huishouden gerund werd door tweeverdieners was bepaald geen zegen voor de kleiner supermarkten. Jos te Wierik somt nog een paar gevolgen van de 24uurs-maatschappij op. ,,Het begon met de verlengde openingstijden. Door de tussentijdse opvang verdween er een eetmoment. Opa en oma vingen geen kinderen meer op, en hoefden ook geen boodschap te doen. Maar het werd voor ons moeilijk nadat de zondagopening van supermarkten ingevoerd werd. En vergeet de aanhoudende prijzenslag niet. Het is leuk voor de klanten, maar als kleine ondernemer kun je daar niet in mee.” Het veranderde koopgedrag van de klanten deed de Troefmarkt geen goed. ,,Dat mensen niet alle boodschappen bij ons doen weten we, maar ook de klanten die voor vaste artikelen naar ons kwamen, verschenen minder vaak, en sommigen bleven weg. Dat maakt het lastig. Ook moeten we steeds een volledig assortiment houden, omdat je niemand ‘nee’ wilt verkopen”, zegt Jos te Wierik, ,,We hebben een broodafdeling en verse groenten en fruit.” Een jaar geleden werd het Jos en Brigit te Wierik duidelijk dat het bestaansrecht van Troefmarkt in gevaar was. ,,We hebben besloten de zaak te stoppen”, zegt de Bergenaar. Onlangs maakte het ondernemersechtpaar het besluit wereldkundig bij de vaste klanten. “Langzaam dringt het door in het dorp. Mensen zeggen het jammer te vinden. Ik geloof hen ook , maar het is eenvoudig niet meer te doen. We zijn door de tijd ingehaald”, zegt Te Wierik.

Tot paaszaterdag 20 april is Troefmarkt open. Dan gaat de Heijense super voorgoed dicht. ,,Mensen zullen naar Gennep moeten, of via internet de bestellingen moeten doen. Wij kunnen niet meer helpen. Jammer, het is echt zonde”, besluit hij aangedaan.