WikiLeaks-oprichter Julian Assange gearresteerd door politie Londen

Print
WikiLeaks-oprichter Julian Assange gearresteerd door politie Londen

Julian Assange op het balkon van de ambassade van Ecuador in Londen Afbeelding: AP

Ecuador heeft het diplomatiek asiel van Julian Assange ingetrokken. De politie in Londen heeft de Australische WikiLeaks-activist kort daarna gearresteerd. Assange zou in de ambassade zelf zijn aangehouden door de politie.

De WikiLeaks-oprichter verblijft al sinds 2012 in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land in Londen. Hij kreeg daar asiel, maar het land wil niet langer onderdak bieden aan hem. De activist vreest dat hij zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten als hij het gebouw verlaat. In de VS zou hij dan vervolgd kunnen worden voor het publiceren van geheime informatie via de klokkenluiderssite.

Hackers

De VS houden Assange verantwoordelijk voor het onthullen van Amerikaanse documenten uit de oorlogen in Afghanistan en Irak op het WikiLeaks-platform. Tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne in 2016 publiceerde WikiLeaks door hackers gestolen e-mails van de Democratische Partij. Die waren schadelijk voor Hillary Clinton, die de verkiezingen later verloor van Donald Trump.

Assange verblijft al jaren in de ambassade. De Australiër meldde zich daar in 2012, toen een Britse rechtbank groen licht gaf voor zijn uitlevering aan Zweden. Die wilden hem aan de tand voelen vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag. Hoewel de Zweden dat onderzoek hebben gestaakt, bleef Assange in de ambassade.

De relatie tussen Assange en zijn gastheren was al verzuurd. De WikiLeaks-oprichter kreeg onlangs te horen dat hij onder meer zijn eigen medische kosten moet gaan betalen. Daarop spande hij een rechtszaak aan tegen de Ecuadoraanse regering. Die verloor hij.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen