Bouw Schinkel Zuid in Heerlen wordt aanbesteed

Print
Bouw Schinkel Zuid in Heerlen wordt aanbesteed

Een alweer achterhaalde maquette van mogelijke bouw in Schinkel-Zuid, waarvan critici de volumes te massief vonden. Afbeelding: Gemeente Heerlen

HEERLEN / Hoensbroek -

Na twee afgeketste onderhandse onderhandelingen met marktpartijen, heeft Heerlen besloten ‘Schinkel Zuid’ marktconform aan te besteden.

Om geen rechtszaken vanwege ongerechtvaardigde staatssteun aan de broek te krijgen, gaat Heerlen de bouw van circa 150 appartementen in Schinkel Zuid aanbesteden. Eerder waren onderhandse onderhandelingen met een groep rond Hessel Meijer en VOC afgeketst. Met VOC was toenmalig wethouder Barry Braeken (PvdA) zelfs al zo goed als rond.

Problemen

Wethouder Peter van Zutphen (Centrumontwikkeling, SP) heeft een commissievergadering geïnformeerd dat de gemeente sindsdien breder marktonderzoek heeft gedaan. „Zes marktpartijen hebben zich gemeld. Wij zijn het gesprek aangegaan. Het bleek dat zij ook problemen zagen in Schinkel Zuid: er moet iets gebouwd worden om te parkeren en binnenstedelijk bouwen is nooit gemakkelijk. Verder is er een andere eigenaar in het gebied.”

Voor de zomer moeten een nieuw ‘ruimtelijk kader’ en een dito bestemmingsplan klaar zijn. Vanaf november begint de procedure rond de aanbesteding. De Heerlense firma VOC, die meer dan een kwart van het terrein bezit en lang dacht zelf te kunnen bouwen, wordt volgens Van Zutphen „meegenomen in het proces.”

Vertraging

Al met al heeft de bouw weer een jaar vertraging opgelopen, erkent Van Zutphen. „Een van de problemen was dat gemeente, provincie en IBA niet op één lijn zaten. Inmiddels is dat wel het geval. Het door Jo Coenen vastgestelde Contourenplan is de basis van verdere ontwikkeling. We beginnen niet weer van voren af aan. Wel zullen we flexibel moeten zijn bij de maatvoering van groen en ‘wonen’. De ontwikkelaar moet de ruimte krijgen er iets moois van te maken.”

De vergroening van het Van Grunsvenplein tot en met de Bongerd - aangekondigd onder de noemer Central Park Heerlen - gaat niet alleen over de grond. Gemeentelijk stedenbouwkundige Rob Ubachs: „Denk ook aan vergroening van muren, dakterrassen en doorkijkjes. Door vergroening op onconventionele wijze aan te pakken, maakt Heerlen een statement zoals eerder met het Maankwartier.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen