Aan tafel

Lente op je bord: aspergerisotto met daslookpesto

Print
Lente op je bord: aspergerisotto met daslookpesto

Neem voor deze aspergerisotto bij voorkeur niet te dikke asperges zodat de stukjes fijn en elegant zijn. Afbeelding: Studio Philippi

Daslook en groene asperges zijn er in nagenoeg dezelfde periode van het jaar en kun je prima combineren. Bijvoorbeeld in een aspergerisotto met een pittige daslookpesto.

De eerste groene asperges steken dezer dagen voorzichtig boven de bedden uit. Ik neem bij voorkeur niet te dikke asperges zodat de stukjes fijn en elegant zijn. Daslook is er al een paar weken. Zowel het blad als de bloemknopjes zijn eetbaar. In deze daslookpesto laten we het teentje knoflook weg, omdat daslook uit de lookfamilie komt en voldoende lookaroma heeft.

Aspergerisotto met daslookpesto

Voor 4 personen

Bereiden: 35 minuten

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten:

handvol daslook

1 eetlepel pijnboompitten

75 ml extra vergine olijfolie

50 gram geraspte Parmezaanse kaas

350 gram groene asperges

1 sjalot

300 gram risottorijst

125 ml droge witte wijn

1 liter groentebouillon

3 eetlepels crème fraîche

- keukenmachine of staafmixer

Bereiden

Pureer in de keukenmachine of met de staafmixer voor de pesto de daslook met de pijnboompitten en 50 ml olijfolie glad. Voeg 3 eetlepels kaas toe en breng de daslookpesto op smaak met zout en peper.

Breek of snijd een stukje van de onderkant van de asperges. Snijd de asperges in stukjes van 3-4 cm. Pel en snipper de sjalot.

Verhit de resterende olijfolie in een wijde pan met dikke bodem. Fruit de sjalot 1 minuut. Schep de rijst erdoor en bak tot de korrels glanzen en glazig zijn. Schenk de wijn erbij. Laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen. Voeg vervolgens steeds een flinke soeplepel bouillon toe. Laat de rijst ook de bouillon zachtjes kokend opnemen alvorens een nieuwe schep toe te voegen.

Roer intussen haast ononderbroken met een houten lepel. Kook de risotto zo in 15-18 minuten beetgaar. Kook intussen de stukjes asperge in water met zout in 5 minuten knapperig gaar.

Neem de pan van het vuur. Roer de crème fraîche erdoor en schep de asperges en de pesto door de risotto. Breng op smaak met peper en eventueel nog een beetje zout. Leg de deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten rusten. Serveer de risotto met de rest van de Parmezaanse kaas apart erbij.

>> Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur

www.jannekephilippi.nl

Lente op je bord: aspergerisotto met daslookpesto
Foto: Serge Philippi