Venlo dreigt met afhaken experiment met staatswiet

Peter Schneider van Nobody’s Place vindt het verstandig dat Venlo afhaakt bij het experiment met staatswiet als hij geen Duitsers meer mag binnenlaten. © Jurgen Mols

Venlo gaat niet experimenteren met legaal geteelde staatswiet als de drie plaatselijke coffeeshops die niet ook aan Duitsers mogen verkopen. Burgemeester Antoin Scholten vreest namelijk dat de straathandel in illegale wiet enorm toeneemt als de Duitsers niet meer in de coffeeshop terecht kunnen.

Jos Bouten

Scholten reageert op het besluit van het kabinet om het zogeheten ‘ingezetencriterium’ niet te laten vallen in gemeenten die mee willen doen aan een experiment met de verkoop van staatswiet. Nederlandse coffeeshops mogen sinds 2012 niet meer verkopen aan buitenlanders en dat moet zo blijven, vindt het kabinet.

Streng

Scholten negeert deze strenge regel al enkele jaren en heeft zijn eigen ingezetenencriterium vastgesteld: Duitsers uit de grensregio, pakweg 25 tot 30 kilometer over de grens, kunnen wel terecht in een van de drie Venlose coffeeshops. Zij moeten zich legitimeren, worden geregistreerd en moeten een lidmaatschapskaart aanschaffen.

Lees ook: Gewone wiet even naast ‘staatswiet’ bij proef

Straathandel

Deze Venlose regel werkt, zegt de burgemeester. Volgens hem is de overlast door straathandel beperkt nu de Duitsers in de coffeeshop terecht kunnen. De burgemeester is niet bereid toename van de overlast op de koop toe te nemen om mee te kunnen doen aan het landelijk experiment met staatswiet. „Daar passen we voor”, zegt Scholten.

Verstandig

„Heel verstandig”, noemt coffeeshophouder Peter Schneider van Nobody’s Place in Venlo-Zuid het standpunt van de burgemeester. Hij wijst erop dat bij het ingaan van het verkoopverbod aan buitenlanders in 2012 de overlast op de straat enorm is toegenomen. Net als Scholten, verwacht Schneider hetzelfde effect bij een experiment zonder Duitsers. „De proef is bij voorbaat al mislukt. Want die is bedoeld om overlast en criminaliteit te beperken. Die zal alleen maar toenemen”, voorspelt Schneider.

Meerderheid

Burgemeester Scholten gaat politieke partijen benaderen om in de Tweede Kamer een Kamermeerderheid te krijgen voor een experiment in Venlo waarbij ook Duitsers betrokken zijn. Hij verwacht dat minister Ferd Grapperhaus voor een Kamermeerderheid zal zwichten. „De minister staat er heel reëel in, maar hij is nu gebonden aan afspraken in het regeerakkoord”, zegt Scholten.

Regels

Burgemeesters krijgen een belangrijke rol in het experiment met staatswiet. Ze kunnen deelnemende coffeeshops tal van regels opleggen. Zo mag een coffeeshop in principe een voorraad aanhouden voor een week, waar dat nu nog een dag is. Maar de burgemeester mag ook dat beperken.

Overgang

De proef duurt vier jaar, maar kan worden verlengd. Als het kabinet zo tevreden is over het experiment dat het helemaal wil overgaan op legale wietteelt, dan kan de proef nog anderhalf jaar doorlopen om de overgang te kunnen regelen. Overigens hoeven coffeeshops die meedoen aan het experiment niet van de ene op de andere dag over te gaan op staatswiet. Het was aanvankelijk de bedoeling dat coffeeshophouders hun waar in één keer zouden vervangen. Maar zowel oppositie- als coalitiepartijen in de Kamer vrezen dat klanten dan uitwijken naar de zwarte markt om hun vertrouwde softdrugs aan te schaffen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal