Fusie van Maastrichtse scholen stap dichterbij

Print
Fusie van Maastrichtse scholen stap dichterbij

Het Sint Maartenscollege aan de Noormannensingel. Afbeelding: Harry Heuts / Fotojournalist

Maastricht / Itteren -

Porta Mosana en het Sint-Maartenscollege in Maastricht fuseren tot één brede scholengemeenschap voor vmbo, havo en vwo. Waar die komt te staan, is nog niet duidelijk.

Het Porta Mosana College, Sint-Maartenscollege en VMBO Maastricht fuseren in augustus 2020 tot één brede scholengemeenschap. Dat heeft onderwijskoepel LVO bekendgemaakt. De nieuwe school krijgt de denominatie (signatuur) openbaar. Het college van bestuur en de raad van toezicht hebben al met de plannen ingestemd. Het besluit wordt nog ter goedkeuring voorgelegd aan de medezeggenschapsraden, de Maastrichtse gemeenteraad en de Nederlandse Katholieke Schoolraad. Het Sint-Maartenscollege aan de Noormannensingel is nu nog katholiek.

Masterplan

De fusie is onderdeel van een masterplan dat het Maastrichtse middelbaar onderwijs een nieuwe impuls moet geven. In de toekomst moet de stad drie brede scholengemeenschappen tellen: het Bonnefantencollege in West en de Vrijeschool Bernard Lievegoed en de fusieschool in Oost. Het VMBO-Maastricht aan de Bemelergrubbe – het afgelopen jaar veelvuldig negatief in het nieuws als gevolg van het examendebacle – verdwijnt op die plek en wordt (net als in het verleden) verdeeld over de verschillende scholengemeenschappen.

LVO laat weten dat medewerkers, ouders en leerlingen betrokken worden bij de vorming van de nieuwe brede school. Met de gemeente wordt gekeken naar de beste plek. Opties zijn de Groene Loper, bij de Geusselt, het Calatrava-terrein in Randwyck of een onderwijscampus bij het Leeuwenborgh. De nieuwe state-of-the-artschool – zoals Guido Beckers van de centrale directie van LVO-Maastricht het noemt – is op z’n vroegst bij de start van het schooljaar 2022-2023 klaar.

Identiteit

De fusie biedt, aldus LVO, de mogelijkheid om een breed onderwijsaanbod te behouden en in de toekomst uit te breiden met bijvoorbeeld een Technasium. Om de katholieke identiteit van het Sint-Maartenscollege te borgen, wordt een aparte commissie ingesteld die ervoor moet zorgen dat levensbeschouwing een duidelijk herkenbare plek krijgt in het onderwijsaanbod.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen