Graafwerkzaamheden

Meeste kabels stukgetrokken in Limburg

Print
Meeste kabels stukgetrokken in Limburg

Bij graafwerkzaamheden worden nogal eens kabels stuk getrokken. Afbeelding: Rob Oostwegel

Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Sittard -

In de provincie Limburg ontstaan de meeste schades bij graafwerkzaamheden.

In 8,7 procent van de gevallen worden kabels of leidingen stukgetrokken. In de provincies Zeeland en Zuid-Holland ligt dit percentage op 5 procent.

Dat blijkt uit de jongste cijfers van toezichthouder Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In Limburg waren vorig jaar 43.448 graafklussen, bij 3.766 werd een kabel beschadigd. In de gemeenten Stein en Beek ging het met respectievelijk 16 en 15 procent het vaakst mis.

Rioolbuizen

Volgens Dirk Emans, woordvoerder van het Agentschap Telecom, gaat het om alle graafwerkzaamheden die mechanisch worden uitgevoerd. „Als een bedrijf wil gaan graven dan krijgt het een melding van het Kadaster waarin duidelijk wordt waar de gasleiding ligt, de rioolbuizen of een datakabel. Zo weten de gravers, vaak loonwerkers, waar ze hun gang kunnen gaan en waar ze wat voorzichtiger moeten zijn.”

Hoe kan het dan soms misgaan? „Uiteindelijk is de man die de machine bedient verantwoordelijk. Die is of niet deskundig of hij heeft onvolledige informatie gekregen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een graver een kabel tegenkomt en die even een meter opzij schuift maar dat niet bij het Kadaster laat vastleggen. Dan weet je al wat er kan gebeuren wanneer de volgende komt graven.”

Waarom gaat het juist in Limburg vaker mis? Emans: „Het zou bijvoorbeeld aan de ondergrond kunnen liggen of dat er in die regio vaker Belgische loonwerkers worden ingezet die de regels niet zo goed kennen. Dat gaan we de komende tijd onderzoeken.”

Herstellen

Als er iets mis gaat heeft dat vaak grote gevolgen voor burgers en bedrijven. Die zitten dan zonder gas, data of elektriciteit. Soms gaat het om één huishouden, soms om een hele wijk. Bovendien kost het veel geld om alles te herstellen. Afgelopen jaar was dat 34,5 miljoen euro voor het hele land.

Het Agentschap Telecom heeft het Kabel en Leiding Overleg, waarin de graafsector verenigd is, aangespoord om het percentages schade omlaag te brengen. „Nul is niet haalbaar maar het cijfer moet wel omlaag kunnen.”