Populaire spoorbrug bij Fortuna-stadion in Sittard plots afgesloten

Print
Populaire spoorbrug bij Fortuna-stadion in Sittard plots afgesloten

Over de spoorbrug mag geen autoverkeer meer. Afbeelding: Mitchell Giebels

Sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De vooral bij automobilisten populaire spoorbrug tussen het stadion van Fortuna Sittard en de wijk Sanderbout is per direct afgesloten voor alle autoverkeer. De afsluiting geldt voor beide richtingen.

Reden voor de maatregel is het feit dat spoorwegbeheerder ProRail een onderzoek is gestart naar de draagkracht en onderhoudsstaat van het viaduct. ProRail is eigenaar van de verkeersbrug, die nog stamt uit de jaren zestig van de vorige eeuw.

Inspectie

Gemeentewoordvoerster Janneke Peeters van Sittard-Geleen bevestigt de maatregel, die in elk geval nog enkele maanden van kracht blijft. „Hoe lang precies is nog onduidelijk. Uiteraard is dat afhankelijk van de uitkomsten van de inspectie. Op basis van die resultaten wordt bepaald of en zo ja wat er verder moet gebeuren.” Peeters benadrukt dat er geen sprake is van een gevaarlijke situatie.

Behalve de inmiddels geplaatste verbodsborden zorgt de gemeente ook voor een fysieke afsluiting door de komende dagen aan weerszijden van de brug betonblokken te leggen. Dat laatste lijkt overigens geen overbodige maatregel. Vracht- en personenauto’s negeren massaal de gele verbodsborden, zo viel woensdag en donderdag waar te nemen.

Handhaving

Al sinds jaar en dag is de bewuste spoorbrug bij Sanderbout verboden voor voertuigen zwaarder dan twee ton. Maar de praktijk wijst - ook in dit geval - uit dat vrachtwagenchauffeurs het verbod op grote schaal aan hun laars lappen, zo berichtte De Limburger begin januari. Buurtbewoners dringen daarom al een tijdje bij de gemeente aan op extra handhaving.

De verzoeken uit de wijk waren voor de gemeente ook aanleiding om ter plekke verkeersmetingen te houden. „Die hebben inderdaad uitgewezen dat er heel wat voertuigen zwaarder dan twee ton over de brug rijden. Op zichzelf is dat niet zo vreemd natuurlijk. Een stevige personenwagen met aanhanger weegt tegenwoordig al gauw meer dan die tweeduizend kilo. Hoe dan ook, het gebruik van de brug is sinds de jaren zestig wezenlijk veranderd. Daarom is een grondig bouwkundig onderzoek nu op zijn plaats”, zegt de gemeentewoordvoerster.

Ze erkent dat personenauto’s lichter dan twee ton de brug nog steeds probleemloos zouden moeten kunnen passeren. „Maar het is ondoenlijk om daarop 24 uur per dag te controleren.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen