‘Biovergister Holmel hoort op bedrijventerrein thuis’

Print
‘Biovergister Holmel hoort op bedrijventerrein thuis’

De biovergister van Holmel bv in Heythuysen was donderdag inzet van een rechtszaak. Afbeelding: Jeroen Kuit

Heythuysen / Heibloem -

Mestvergistingsbedrijf Holmel bv in Heythuysen, de gemeente Leudal en omwonenden troffen elkaar donderdag weer voor de bestuursrechter in Roermond. Het bedrijf is het er niet mee eens dat Leudal optreedt tegen het drogen en verwerken van mest tot briketten.

Als het aan de gemeente Leudal ligt, verkast mestvergistingsbedrijf Holmel bv aan Aan de Heibloem in Heythuysen naar een bedrijventerrein. Het drogen en verwerken van mest tot briketten geeft volgens de gemeente zo’n overlast voor de omgeving dat er geen ruimte voor is op de huidige plek, zo bleek donderdag tijdens een toelichting van een ambtenaar van Leudal in de rechtszaak rond de biovergister.

Het bedrijf Holmel was naar de bestuursrechter gestapt omdat Leudal handhavend overtreedt tegen het bewerken van de mest en uiteindelijk verwerken tot briketten. Eerder gaf de gemeente daar geen vergunning voor af. De firma is van mening dat dit proces wel gewoon is toegestaan. Tijdens de zitting bleek dat de gemeente en het bedrijf vrijwel over alle zaken van inzicht verschillen.

Omwonenden uit onder meer Heibloem gaven aan dat zij al jaren overlast ervaren van het bedrijf. Daarbij gaat het met name om geluidsoverlast van verkeer en stank.

In 2016 stemde de raad van Leudal overigens in met een ontwerpvergunning. Daarop klommen omwonenden in de pen en dienden zienswijzen in. Die hadden betrekking op de geuroverlast van het bedrijf, die fors zou zijn toegenomen. Nadat de gemeente onafhankelijk geuronderzoek had laten doen, wijzigden B en W hun standpunt en wilden zij niet meewerken aan legalisatie.

De rechtbank streeft er naar om uiterlijk over zes weken uitspraak te doen, maar mogelijk wordt dat later.