Rechtbank vindt opsluiting van Maastrichtse Angolees veel te zwaar middel

Print
Rechtbank vindt opsluiting van Maastrichtse Angolees veel te zwaar middel

Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht -

De Maastrichtse Angolees Hananias De Oliveira is weer op vrije voeten. Hij heeft de rechtszaak over zijn gedwongen opsluiting gewonnen. Maar zijn verblijf in Nederland blijft hoogst twijfelachtig.

Hananias De Oliveira (33) is uitgeprocedeerd en zou om die reden moeten werken aan zijn terugkeer, maar volgens de rechtbank in Groningen is opsluiting een veel te zwaar middel. De Angolees is voortdurend in beeld van justitie, houdt zich aan zijn meldplicht en volgt een hbo-studie op kosten van de gemeente Maastricht.

Lees ook: Brede steun voor Maastrichtse Angolees

De rechtbank ziet bovendien geen enkel bewijs van een laissez-passer, een document waarmee hij kan terugkeren naar Angola. Volgens de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zou dat wel zijn toegezegd door de Angolese autoriteiten. Dan had dat ook in het dossier moeten zitten, vindt de rechtbank. Maar het is niet eens duidelijk of dat document daadwerkelijk wordt afgegeven. De rechtbank mist ook een duidelijke afweging waarom staatssecretaris Harbers De Oliveira geen lichter middel heeft opgelegd.

Bezwaar

Donderdagavond is hij teruggekeerd naar Maastricht. Zijn advocate Kelly Dohmen is tevreden over de uitspraak, maar houdt nog een slag om de arm omdat de staatssecretaris nog bezwaar kan aantekenen tegen het vonnis van de rechtbank.

Lees ook: Maastrichtse Angolees uitgeprocedeerd en dag voor verjaardag vastgezet

De ruime week in bewaring in Rotterdam was Hananias’ vijfde detentie in de achttien jaar dat hij in Nederland verblijft. In totaal heeft hij ruim een jaar achter de tralies gezeten. Het is hem in de achttien jaar nooit gelukt om een verblijfsvergunning te krijgen. Achter de schermen wordt van diverse kanten een beroep gedaan op staatssecretaris Mark Harbers opdat hij zijn discretionaire bevoegdheid aanspreekt.

Mauro

De Oliveira snapt niet waarom zijn van tv bekende landgenoot Mauro Manuel wel mag blijven en hij niet, zegt Kelly Dohmen. „Mauro viel uiteindelijk onder het kinderpardon. En hij had een pleeggezin dat zich heel hard voor hem had gemaakt. Hananias wordt gezien als een normaal geval, niet als een humanitaire kwestie. Hij is een volwassen man, men denkt ‘hij redt zich wel’. Maar hij zit er helemaal doorheen. En hij vindt dat de gemeente Maastricht voor niets zijn collegegeld heeft betaald als hij terug moet naar Angola.” Ze hoopt dat de zaak van haar cliënt veel meer aandacht gaat krijgen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen