Droogte speelt de Doort nog altijd parten

Print
Droogte speelt de Doort nog altijd parten

De vissen uit de Doort werden eind vorig jaar overgeplaatst vanwege de lage waterstand. Afbeelding: archief John Peters

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

Waterschap Limburg heeft nog geen sluitende oplossing voor de droogte in natuurgebied de Doort tussen Echt en Susteren.

Hoewel er in de visvijvers van De Doort in Echt-Susteren weer water staat, zijn de problemen met de waterhuishouding in het natuurgebied nog niet verholpen. Vorig jaar werd een actiegroep opgericht die de droogte in het gebied aankaartte bij de instanties als het waterschap, Staatsbosbeheer, de provincie en de gemeente Echt-Susteren. Als reden voor het droogvallen van de vijvers in het gebied werd gewezen naar de Middelsgraaf, een gegraven beek die sinds 2016 meandert en waarin voorheen stuwen waren geplaatst. Volgens de actiegroep is het verwijderen van de stuwen funest voor de aanvoer van water.

Het waterschap onderzocht de stelling van de actiegroep en kwam tot de conclusie dat de werkzaamheden aan de Middelsgraaf conform de plannen zijn uitgevoerd. De algehele droge periode van vorig jaar is volgens het waterschap de reden van de droogte in het natuurgebied. „De vijvers van de Doort liggen in gebied waar grondwater in de winter vanuit de ondergrond opwelt en in de zomer wegzakt. De afgelopen zomer was extreem droog, zodat het water in de Doort ook extreem is weggezakt. Extra wateraanvoer vanuit de Middelsgraaf was eveneens niet mogelijk omdat ook hier geen water in stond”, laat een woordvoerder van het waterschap weten.

Uit onderzoek door het waterschap is gebleken dat in sommige delen van de Doort de ondergrond minder water doorlaat dan in andere delen. Deze kunnen mogelijk geïsoleerd worden, waardoor minder water wegloopt. Wat er met de overige delen gebeurt, is nog niet bekend.