zorg

Weinig toezicht op zorg in klein tehuis

Print
Weinig toezicht op zorg in klein tehuis

Afbeelding: Marco Jeurissen

Sittard -

Er is weinig toezicht op de zorg die wordt verleend in kleinere, particuliere zorgvilla’s. Niet alle initiatieven staan geregistreerd als zorginstantie en de inspectie controleert alleen als er meldingen of klachten zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van De Limburger. Het aantal zorgvilla’s is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Sinds het kabinet besloot het verzorgingshuis te sluiten en de drempel voor het verpleeghuis te verhogen, kregen veel statige panden een nieuwe bestemming als woon-zorgcentrum. Zorgbehoevende ouderen die het zich kunnen veroorloven, huren hier een kamer. Die kost, afhankelijk van de luxe, duizenden euro’s per maand.

Lees ook:Het prijskaartje van ouderenzorg op maat

Nieuwkomers op de markt hoeven zich, als ze alleen mensen huisvesten die de zorg regelen via een persoonsgebonden budget (pgb), niet vooraf te registreren, zo erkent de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Zo kan, in theorie, iedereen een zorgvilla starten. Limburg telt er inmiddels tientallen, maar dat is een ruwe schatting. Er is geen register. Een nieuwe wet verandert dat. Die kent een meldplicht.

Grote verpleeghuizen én kleinere zorgvilla’s moeten zich houden aan het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. De inspectie moet hierop toezien, maar reageert in de praktijk alleen op meldingen van nalatende zorg. Er is te weinig mankracht.

Incidenten

Ook zorgkantoren hebben niet altijd zicht op welke kwaliteit zorg er wordt verleend. „Elk jaar worden vele honderdduizenden aanvragen en nota’s ingediend, die kun je nooit allemaal controleren”, vertelt een zegsman van verzekeraar CZ. Ook CZ reageert vooral op incidenten.

Wim Groot, gezondheidseconoom aan de Universiteit Maastricht, is kritisch over de pgb-financiering van zorg in kleine tehuizen. „Het pgb was ooit bedoeld voor mensen die nog regie over hun eigen leven hebben en zelf een zorgverlener willen kiezen. Iemand die dement is, heeft die regie niet meer en in zo’n villa is vaak niets te kiezen, daar zijn mensen in dienst.”

Scheiding

CZ heeft daarbij de indruk dat niet alle villa’s het even strikt nemen met de (financiële) scheiding van wonen en zorg. „Wij horen dat mensen soms worden verplicht om hun pgb af te staan en dat woonlasten of ‘extra service’ zoals de glazenwasser, een bloemetje of logeerbed ermee worden verrekend.”

Eerder al luidden de huisartsen de noodklok: ze worden steeds vaker opgeroepen voor complexe zorg in kleinere tehuizen die hun expertise overstijgt. De villa’s zijn verplicht een specialist ouderengeneeskunde in dienst, of op afroep te hebben. Zo’n specialist is duur; de huisarts is gratis. Minister De Jonge (Volksgezondheid) erkent dat de huisarts overvraagd wordt en de zorg waar cliënten in zorgvilla’s recht op hebben ‘onder druk staat’.

Abonneer je op onze podcast via Spotify, iTunes of Stitcher.

Luister De Limburger: elke donderdag een nieuwe aflevering, gratis te beluisteren op mobiel, tablet en pc.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu