Garages sjoemelen bij keuren van auto’s

Print
Garages sjoemelen bij keuren van auto’s

Afbeelding: iStock

Verschillende autogarages slaan een slaatje uit de periodieke keuring. Ze rekenen bij deze apk veel te hoge kosten voor reparaties van ‘plotselinge’ mankementen en ‘verhelpen’ gebreken die er niet zijn.

Dat stelt de Consumentenbond op basis van een steekproef. De consumentenorganisatie bracht twaalf auto’s voor een keuring bij elf verschillende garages. De onderzoekers van de consumentenorganisatie werden hierbij onaangenaam verrast: ze werden geconfronteerd met onverwachte, dure en onnodige reparaties.

Zo kregen ze in een geval te horen dat een auto niet door de keuring zou komen als de eigenaar de remmen niet zou vervangen. Kosten? 500 euro. Een second opinion bij een andere garagehouder leerde dat er geen gebreken waren. De controleur van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) constateerde ook geen remprobleem.

Kwik-Fit bleek volgens de steekproef van Consumentenbond bijzonder behendig in het binnenhengelen van een extraatje. Die zette opvallend vaak kleine reparaties voor een relatief hoog bedrag op de rekening. Zo kostte het vervangen van een lampje (stadslicht) 11 euro, en een ‘ineens’ verdwenen oliedop 10 euro.

In een reactie zegt Kwik-Fit: „Afkeurpunten moeten altijd op papier staan, dat zijn de regels van de RDW en die regels gelden ook voor ons.”

De consumentenorganisatie heeft wel een tip voor autobezitters om niet in de trucjes van garagehouders te trappen. „Vraag bij afkeuring altijd het keuringsrapport én de factuur op”, luidt de eerste.

Consumenten die het allemaal toch niet vertrouwen, kunnen altijd nog de RDW benaderen voor een herkeuring.