MVV Barometer

MVV door de ogen van Aswin van Braam

Print
MVV door de ogen van Aswin van Braam

Afbeelding: Archieffoto Laurens Bouvrie

Maastricht / Itteren -

Hoe is de stand op de MVV Barometer van VIA Limburg? Vandaag MVV Maastricht door de ogen van supporter Aswin van Braam.

Aan zijn tongval is te horen dat hij geen Maastrichtenaar is. Hij is geboren in Enschede, maar de roots van Aswin van Braam (39) liggen door heel Nederland. Inmiddels woont hij al twintig jaar in Maastricht, de stad waar hij zich thuis voelt. “Ik ben unne Hollender, maar ik ben misschien wel chauvinistischer dan menig Maastrichtenaar. Als ik mensen hoor zeggen ‘breek de ingestorte stadsmuur maar af’, dan gaat me dat aan mijn hart. Net zo goed als MVV mij aan mijn hart gaat. De liefde voor de club is groot, MVV hoort bij Maastricht.”

Van Braam ging in zijn studententijd voor het eerste kijken. “Daar is het begonnen, op noord met medestudenten. We hadden niet gelijk een seizoenkaart, want als student is je budget klein en moet je de keuze maken tussen eten, vermaak en bier en dat laatste meer prioriteit dan naar een voetbalstadion gaan”, blikt hij terug. Toch is de liefde voor de club geboren en na zijn afstuderen en een jaar reizen pakt hij een seizoenkaart. “Ik ben voetballiefhebber, maar daarvoor hoef je niet naar MVV te gaan. Onder MVV-fans gaat de grap dat als je fan bent van deze club, je ook liefhebber van SM bent. Toch is het MVV-virus gekomen en gebleven.”

Van Braam vindt MVV een cultclub. “Ze hebben dat type voetballers. Spelers die je de ene week kunt ophemelen en de andere week tot op de grond kunt afbranden.” De supporter heeft drie kinderen en moest er niet aan denken dat die in de regio Sittard of Kerkrade werden geboren. “Dan waren ze voor het leven getekend geweest”, lacht hij. Op zijn oudste zoon (8) en zijn dochter (4) probeert hij het MVV-virus al over te brengen. “De oudste neem ik soms mee naar het stadion en als vader is het leuk om je kinderen ‘Roda boe’ of ‘Fortuna boe’ te leren. Als ik thuis glorie glorie zing, dan vult mijn dochter van vier MVVke aan. Prachtig toch.” MVV betekent voor Van Braam een moment van zijn vrienden weer zien. “Op de tribune tref je mensen die je vaak alleen uit het stadion kent, maar je hebt een band met elkaar want je bent allemaal trots op dezelfde club. Als ik een paar weken niet ben geweest, dan voelt het als thuiskomen. Bij MVV kan ik mezelf laten gaan en als je een drukke week hebt gehad, even de shit van je afschudden.”

Wat betreft de barometer is Van Braam blij dat MVV financieel gezond is, mede door de inzet van ‘Veer zien MVV’. Sportief zou het beter mogen gaan. “Het is een seizoen van middelmatigheid. Ik heb geweldige wedstrijden gezien, afgewisseld met duels waarbij ik dacht ‘hoe kan dit’. Ik had gehoopt dat we hoger op de ranglijst zou staan. Of ze de nacompetitie halen? Een paar weken geleden had ik volmondig ja gezegd, nu heb ik goede hoop, want MVV kan verrassen.”