Krijgt de Limburgse wasbeer respijt?

Krijgt de Limburgse wasbeer respijt?

Wasberen zijn alleseters. Afbeelding: ROB OOSTWEGEL

Maastricht / Itteren -

Vrijdagmiddag staat het agendapunt ‘wasbeer’ op de bomvolle agenda van de Provinciale Staten. Stichting AAP komt 27.814 handtekeningen aanbieden aan gouverneur Theo Bovens. Tégen het afschieten van de wasbeer en in plaats daarvan opvang en herplaatsing. Gaat de provincie haar besluit herzien?

Naast een speech van directeur David van Gennep van Stichting AAP heeft ook de Partij voor de Dieren diverse vragen voorbereid. De inzet: terugdraaien van het besluit van de provincie om jachtaktehouders toe te staan om in Limburg op de wasbeer te schieten. Gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) die de wasbeer in zijn portefeuille heeft, zal tijdens de bijeenkomst op de ontstane ophef reageren.

Lees ook: Wasberen afschieten? ‘Dat is dweilen met de kraan open’

‘Invasieve exoten’

Eind maart besloot Mackus om het advies van de Faunabeheereenheid Limburg te volgen om de wasbeer op de Limburgse afschietlijst te zetten. Hierbij verwees hij naar de EU-richtlijn over dieren die van oorsprong niet in Europa voorkomen. „Op EU-niveau hebben we afspraken gemaakt over invasieve exoten zoals de wasbeer. De opdracht van hoger hand luidt: uitroeien indien de soort zich nog niet permanent gevestigd heeft.”

Afschieten had hierbij de voorkeur, schreef hij aan zijn collega’s. Opvang zou te duur zijn. Dat was tegen het zere been van Stichting AAP die juist op verzoek van de provincie een opvangplan voor de wasbeer had opgesteld. Hierbij zou een groot deel van de kosten door de stichting zelf worden betaald en de provincie 7,50 euro per wasbeer per dag. Van Gennep is verbolgen over het handelen van de provincie: „De provincie had niet eens op ons voorstel gereageerd, we waren nog in gesprek.”

Opvang

Statenlid voor de Partij voor de Dieren, Pascale Plusquin, heeft flink wat vragen voorbereid voor Mackus. Ze wil dat hij terugkomt op het besluit over het afschieten van de wasbeer en gaat net als de Stichting AAP pleiten voor opvang en sterilisatie als er een wasbeer wordt aangetroffen. Ook wil de politica een DNA-onderzoek naar de herkomst van de Limburgse wasbeer. „Het is niet duidelijk waar de wasberen die zijn aangetroffen in Limburg vandaan komen. Waarschijnlijk gaat het om een groep ontsnapte wasberen en zijn ze niet via Duitsland hier naar toe gemigreerd.”

Commotie

De provincie schat het aantal wasberen in Limburg op vijftig tot honderd. Met name vorig jaar zomer zorgde het roofdiertje voor flink wat commotie nadat een vrouw in Maastricht door een wasbeer in haar hand werd gebeten.

Lees ook: ‘Populatie wasberen in Limburg is groter dan gedacht’

In Duitsland bevinden zich waarschijnlijk al miljoenen wasberen en ook in België komt de wasbeer, die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt, veelvuldig voor. De wasbeer, die in jaren dertig van de vorige eeuw voor de jacht naar Duitsland werd gehaald, heeft in Europa nauwelijks natuurlijke vijanden en vormt een bedreiging voor de biodiversiteit. Ook draagt de wasbeer een parasiet met zich mee die mogelijk schadelijk kan zijn voor de mens.