Niet betalen twee parkeerkaartjes: 1500 euro boete

Print
Niet betalen twee parkeerkaartjes: 1500 euro boete
Maastricht / Itteren -

Een man uit Maastricht moet vijftienhonderd euro betalen omdat hij vorig jaar tweemaal winkelcentrum Brusselse Poort had verlaten zonder parkeergeld te betalen.

De man is met zijn Hyundai op 18 januari en 29 januari vorig jaar direct achter zijn voorganger door de slagboom gereden. Van beide overtredingen zijn camerabeelden. Volgens de rechtbank Maastricht een typisch geval van ‘treintje rijden’, zoals deze vorm van een parkeerterrein verlaten wordt genoemd.

Storingen

Exploitant Q-Park heeft hem twee keer het tarief voor een verloren kaart in rekening gebracht (18 euro) en 300 euro per keer aan schadevergoeding, omdat ‘treintje rijden’ volgens Q-Park storingen in het parkeerinformatiesysteem veroorzaakt. Q-Park heeft daarnaast 47,70 euro per boete aan incassokosten gemaakt.

Alle kosten van Q-Park bedragen daarmee 731 euro. Daarbovenop moet de Maastrichtenaar als verliezende partij ook nog de proceskosten betalen van 800 euro. Alles bij elkaar is dat ruim vijftienhonderd euro voor twee kaartjes die samen een paar euro zouden hebben gekost.

Weerwoord

Exploitant Q-Park heeft de Maastrichtenaar twee keer een aangetekende brief gestuurd, maar daar heeft hij niet op gereageerd. Daarop is de zaak voor de rechter gekomen. Op de zitting had de automobilist weinig weerwoord, behalve dat hij het zich niet kon herinneren en dat hij de auto vaak uitleende.

Zijn verdediging op papier was een stuk uitvoeriger. Zo schreef hij dat hij bij de Brusselse Poort vaker even ging pinnen. Bij zo’n kort bezoek is het mogelijk te parkeren zonder te betalen, betoogde hij. Een ander argument van hem: „De betaalautomaten zijn nieuw, maar de ‘antieke zware ijzeren’ slagbomen zijn oud. Die staan heel vaak open of moeten met de hand worden bediend. Q-Park zou daar eens iets aan moeten doen van het geld dat zij verdient met parkeren.”

Bewijs

Volgens de rechtbank is het relevante bewijsmateriaal ‘overdonderend’. „Al hetgeen hij aan klaagzang ontplooid heeft over de tekortschietende kwaliteit van het parkeerterrein en de ongeremde geldbelustheid van Q-Park, verliest daarbij ieder belang”, aldus rechter Harry Staal.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen