Toerisme Midden-Limburg: versnipperd en ‘middelmaat’

Print
Toerisme Midden-Limburg: versnipperd en ‘middelmaat’

In Thorn is na acht uur ’s avonds weinig meer te beleven, stellen de onderzoekers. Afbeelding: René Corten

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Thorn / Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren -

Toeristen moeten over tien jaar zo’n 150 miljoen euro extra besteden in Midden-Limburg. Om dat te bereiken, moet wel de versnippering en de middelmaat worden aangepakt.

Dat staat in de regionale visie op toerisme en recreatie die de gezamenlijke gemeenten hebben opgesteld.

Kleinschaligheid troef

Het rapport is kritisch over het toerisme in Midden-Limburg. Er is amper aanbod voor het topsegment. Vakantieparken zijn vooral ‘middelmaat’ en op het gebied van erfgoed is het ‘kleinschaligheid troef’. Er zijn maar twee musea die landelijk onderscheidend zijn: het Cuypershuis in Roermond en het Van Hornemuseum in Weert.

Lees ook: Big Five of niet, Midden-Limburg is geen toeristisch merk

Het enige toeristische ‘erfgoedstadje’ in de regio, Thorn, is van oudsher wel een trekker maar heeft volgens de onderzoekers weinig voorzieningen voor toeristen. „Na acht uur ’s avonds is er niet veel meer te beleven”, constateren de onderzoekers.

Big Five

Toeristen besteden momenteel jaarlijks 878 miljoen in de regio, waardoor 7928 mensen werk hebben in de toeristische sector. Om dat met 2 procent per jaar te laten groeien, moeten er wandel-, fiets- en autoroutes komen die ‘erfgoed en pleisterplaatsen’ met elkaar verbinden. Verder moeten de vijf natuurgebieden in de regio als ‘Big Five’ samen gepromoot worden, en moeten waterrecreatie en funshoppen onder de aandacht worden gebracht. Het moet leiden tot 150 miljoen euro extra bestedingen en duizend banen extra.

Gouvernement

Wethouder Johan Lalieu van Maasgouw is voorzitter van de toeristisch samenwerkende gemeenten. Hij wil het stuk niet toelichten omdat het nog in de diverse gemeenten besproken moet worden. Het document is wel al naar het gouvernement gestuurd in de hoop dat tijdens de provinciale coalitiebesprekingen rekening wordt gehouden met de plannen.