NATUURBEHEER

Wasberen alleen bij hoge uitzondering afgeschoten

Print
Wasberen alleen bij hoge uitzondering afgeschoten

Afbeelding: Rob Oostwegel

Maastricht / Itteren -

De vijftig tot honderd wilde wasberen die in Limburg leven, worden gevangen en gehuisvest in opvangcentra. Alleen als ze met geen mogelijkheid te pakken zijn, worden ze afgeschoten.

Volgens CDA-gedeputeerde Hubert Mackus hebben zich de afgelopen weken verschillende centra gemeld die de dieren tegen een betaalbaar tarief willen opvangen. Hierdoor is de noodzaak om wasberen af te schieten niet meer aanwezig.

De provincie maakte vorige maand bekend dat het afschieten van wilde wasberen in Limburg wordt toegestaan. De dieren kunnen ziektes overbrengen en overlast en schade veroorzaken. Mackus verwijst ook naar EU-regels waarin staat dat ‘invasieve exoten’, zoals de wasbeer, uit de natuur verwijderd dienen te worden. De beesten vangen en onderbrengen bij opvangcentra is te duur, zei hij in eerste instantie. Daarbij baseerde de CDA-gedeputeerde zich op een aanbod van opvangcentrum Stichting AAP die 400.000 euro zou hebben gevraagd voor vijftig wasberen.

Lees ook: Krijgt de Limburgse wasbeer respijt?

Petitie

Het besluit van de provincie leidde tot maatschappelijke verontwaardiging. Stichting AAP startte een petitie die door bijna 28.000 mensen werd getekend. Volgens Mackus heeft alle aandacht ertoe geleid dat verschillende centra alsnog hebben aangeboden de wasberen op te vangen. „Zij zijn tien keer goedkoper. Dat maakt het voor ons betaalbaar.” De provincie heeft een budget van 100.000 euro beschikbaar. Directeur David van Gennep van AAP was vrijdagmiddag aanwezig op het provinciehuis om de petitie te overhandigen aan gouverneur Theo Bovens. Hij deed een ultiem beroep op Provinciale Staten om het besluit van het afschieten terug te draaien. Ook bood hij aan om middels extra fondsenwerving het budget van de provincie aan te vullen zodat zijn stichting de wasberen daar kan onderbrengen.

Lees ook: Kamervragen over afschieten Limburgse wasbeer

Vermenigvuldigen

Ondanks de financiële oplossingen sluit Mackus niet uit dat er alsnog wasberen afgeschoten zullen worden. „Als ze niet te vangen zijn, zullen we ingrijpen. We moeten voorkomen dat ze zich verder vermenigvuldigen. Als we wachten, hebben we straks een groot probleem.” Verschillende partijen in Provinciale Staten verzetten zich vrijdag tegen het besluit van de provincie om het doden toe te staan. Waaronder Forum voor Democratie. „We snappen dat wasberen tot problemen kunnen leiden. Maar er loopt buiten wel meer rond wat je niet in je huis wil hebben”, zei Statenlid Cees van der Sande. „We moeten af van de reflex dat we elk dier dat we niet graag zien afschieten”, vindt Kathleen Mertens van GroenLinks. Eerder werd in Limburg ook al het doden van bevers en wilde zwijnen toegestaan. Op dit moment wordt onderzocht of ook het afschieten van zwerfkatten aan dit lijstje wordt toegevoegd.

Lees ook: Wasberen afschieten? ‘Dat is dweilen met de kraan open’

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen