Britse stand-upcomedian krijgt hartaanval op de planken en overlijdt

Print
Britse stand-upcomedian krijgt hartaanval op de planken en overlijdt

Cognito op een promotieposter uit 2013. Afbeelding: PR

De Britse komiek Ian Cognito (60) is donderdagavond laat tijdens een optreden in de Lone Wolf Comedy Club in Bicester (in het graafschap Oxfordshire) plotseling overleden. Cognito kreeg een beroerte op de planken, waarna hij door de opgeroepen hulpdiensten dood werd verklaard.

Van Cognito (echte naam Paul Barbieri) is bekend dat hij anderhalf jaar geleden afkickte van alcohol. Bovendien slikte hij zware medicatie voor zijn hartproblemen. Of dat iets te maken heeft met zijn overlijden, wordt op dit moment onderzocht.

Meneer Bird, die het evenement in de comedyclub organiseerde, laat aan de BBC weten dat Cognito zich niet lekker voelde vlak voor de show begon. Hij stond er echter op toch op te treden. ,,Eenmaal op het podium leek hij op zijn oude zelf, zijn stem verheffend. Ik dacht nog: Hij heeft een goed optreden’’, aldus Bird. Tijdens zijn show haalde Cognito zijn gezondheidssituatie zelfs aan. ,,Hij grapte: Stel je voor dat ik hier voor jullie overlijdt. Het publiek lachte daar hartelijk om.’’

Controversieel

Cognito stond in het Verenigd Koninkrijk vooral bekend als een controversiële komiek met een kort lontje. Hij liet zich vaak volledig gaan op het podium, waarbij ook het publiek in de zaal niet gespaard bleef. Juist die aanpak maakte hem populair. In 1999 won de Brit de Time Out Stand Up Comedy Performance Award, in 2013 verscheen zijn biografie genaamd Het beste boek over comedy dat ik ooit heb geschreven. Fan van sociale media was hij niet. Zijn accounts zijn gedateerd en hij liet zich niet graag in het openbaar fotograferen.

Fans van de komiek laten via Twitter weten Cognito te zullen missen. Hij wordt omschreven als een ‘geweldige man’. Het is niet de eerste keer dat een Britse comedian het leven laat tijdens een liveoptreden. In 1984 overleed Tommy Cooper op 63-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Hij zakte, tijdens een show die live werd uitgezonden, voor het oog van duizenden kijkers in elkaar en viel via de gordijnen achterover de coulissen in. Het publiek dacht aanvankelijk dat dit bij de show hoorde en lachte nog enige tijd door.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen