Beveiliging

Politie wil niet dat Weertenaar aanblijft als azc-beveiliger

Print
Politie wil niet dat Weertenaar aanblijft als azc-beveiliger

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Weert -

De politie wil niet dat een 31-jarige Weertenaar nog langer werkzaam is als beveiliger van het asielzoekerscentrum (azc) in Weert. Dat bleek dinsdag tijdens een rechtszaak in Roermond.

De man stapte naar de bestuursrechter om een zogeheten voorlopige voorziening te vragen; hij wil weer aan het werk. Sinds de Weertenaar werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie weken en een taakstraf van 40 uur omdat hij drugs had vervoerd, zit hij thuis.

Screening

Wie het beroep van beveiliger wil uitoefenen in Nederland wordt door de Nationale Politie gescreend op betrouwbaarheid. Om die test te doorstaan mag een werknemer de laatste acht jaar geen cel- of taakstraf opgelegd hebben gekregen. De man uit Weert kwam zodoende niet meer door de test.

Volgens zijn raadsman Piet van de Kerkhof gaat het om een klein vergrijp. Tegen de rechter zei hij:„In Weert is mijn cliënt nooit met dit soort zaken in aanraking geweest. Het is een eenmalig incident dat voortkomt uit een donkere periode uit zijn leven. Hij heeft de straf aanvaard en wil zijn leven oppakken. Verder heeft hij een blanco strafblad. De recidivekans is laag.”

Betrouwbaarheid

Volgens de stafjurist van de politie ziet de korpschef het als ernstig delict dat de betrouwbaarheid aantast: „Hoewel zijn werkgever tevreden is over zijn functioneren, raakt dat argument niet aan de betrouwbaarheid.”

De rechtbank in Roermond doet volgende week uitspraak.