Assange vastgehouden in zwaarbewaakte Britse gevangenis Belmarsh

Print
Assange vastgehouden in zwaarbewaakte Britse gevangenis Belmarsh

De gevangenis waar Assange wordt vastgehouden. Afbeelding: AFP

Wikileaks-oprichter Julian Assange wordt vastgehouden in de gevangenis Belmarsh, in het zuidoosten van Londen. Dat bevestigen gerechtelijke bronnen tegenover het Franse persbureau AFP.

Belmarsh is een zwaar bewaakte gevangenis, die behoort tot de hoogste categorie in het Engelse systeem. Door Britse media werd Belmarsh in het verleden al eens vergeleken met Guantanamo, het beruchte gevangenkamp op Cuba.

Misbruik

De 47-jarige Assange werd donderdag gearresteerd, na een verblijf van zeven jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Hij had daar zijn toevlucht gezocht nadat Zweden tegen hem een Europees aanhoudingsbevel had uitgevaardigd op basis van een klacht van seksueel misbruik. Het Zweedse parket besliste in mei 2017 om de zaak te seponeren, maar Assange bleef waar hij was. De Britten hadden ook een arrestatiebevel uitgevaardigd omdat hij zich niet had aangeboden bij de rechtbank.

Op basis van het Britse aanhoudingsbevel werd Assange donderdag uiteindelijk opgepakt in de Ecuadoraanse ambassade. Hij werd door de rechtbank van Westminster schuldig bevonden aan het schenden van de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Een hoorzitting over zijn uitlevering naar de Verenigde Staten zal op 2 mei plaatsvinden. Daar riskeert Assange vijf jaar cel voor computerinbraak wegens zijn Wikileaks-activiteiten.

Verzoek om vrijlating

De moeder van Assange, Christine Assange, vroeg in een boodschap op Twitter vrijdag om de vrijlating van haar zoon. Ze richtte haar pijlen op Brits premier Theresa May, die de arrestatie van Assange steunde, en bedankte de Ecuadoraanse autoriteiten. Ze sprak ook haar steun uit voor een online petitie die oproept tot de onmiddellijke vrijlating van Assange. Ondertussen verzamelde die al meer dan 37.000 handtekeningen. Ook de leider van de Britse oppositiepartij Labour, Jeremy Corbyn, sprak zich op Twitter uit tegen een mogelijke uitlevering naar de VS.

Daags na zijn arrestatie kreeg Assange opnieuw een tegenslag te verwerken gekregen. Hij moet in Zweden 9 miljoen kronen (860.000 euro) aan gerechtskosten betalen. Het Zweedse hooggerechtshof heeft een verzoek van Assange voor een tegemoetkoming van de overheid voor die kosten afgewezen. Dat meldde zijn Zweedse advocaat, Per E Samuelson, die al enkele weken geen contact meer heeft met Assange, vrijdag aan Wikileaks.

De kosten hebben betrekking op juridisch werk en hoorzittingen in de rechtbank in verband met de zedenzaak in Zweden. Samuelson werd naar eigen zeggen donderdag ‘in het midden van de mediastorm’ ingelicht over de beslissing van het hooggerechtshof. Eerder hadden ook al twee lagere rechtbanken een compensatieverzoek afgewezen.