Miljoenenbijdrage

‘Gemeenten Parkstad komen afspraak Buitenring niet na’

Print
‘Gemeenten Parkstad komen afspraak Buitenring niet na’
/ Heerlen / Hoensbroek / Kerkrade / Eygelshoven / Brunssum / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

De vier gemeenten die grenzen aan de Buitenring weigeren een miljoenenbijdrage te leveren aan de weg die ze, volgens de provincie, in het verleden hebben toegezegd.

De gemeenten Heerlen, Kerkrade, Brunssum en Landgraaf zijn de provincie 12,7 miljoen euro verschuldigd. Als ze dat niet binnen afzienbare tijd betalen, komt de aanleg van fietsroute Leisure Lane in gevaar, waarschuwt gedeputeerde Eric Geurts (Mobiliteit).

In een brief die vrijdag aan de gemeenten is verstuurd, wijst Geurts op een inspanningsverplichting waar de gemeenten zich in 2009 en in 2013 gezamenlijk aan hebben gecommitteerd. Het gaat om de inleg van een bedrag van 22,7 miljoen euro, bedoeld om het tekort op de Buitenring op te vangen.

Alternatieven

De provincie heeft de gemeenten al herhaaldelijk herinnerd aan de afspraak uit het verleden. Ook zijn verschillende alternatieven geboden, bijvoorbeeld een bijdrage in de vorm van grond of gebiedsontwikkeling of extra OZB-inkomsten in plaats van geld uit de begroting. De gemeenten komen echter nog altijd niet over de brug.

Nu biedt de provincie aan om het bedrag te verlagen tot 12,7 miljoen. Wel moeten ze snel aan de afspraak voldoen, zegt Geurts. Het geld van de Buitenring is namelijk nodig om het tekort op de aanleg van de recreatieve fietsroute Leisure Lane op te vangen.

Dringend

In zijn brief doet de gedeputeerde een ‘vriendelijk doch dringend beroep’ om de verplichting na te komen. ‘Beide projecten, Buitenring en Leisure Lane, zijn van essentieel belang voor de bereikbaarheid, economische en toeristische ontwikkeling en leefbaarheid binnen Parkstad waar alle gemeenten baat bij hebben.’

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen