Ondanks kritiek, nog meer ‘dozen’ in Limburg

Print
Ondanks kritiek, nog meer ‘dozen’ in Limburg

Afbeelding: Annemiek Mommers

Sittard -

Hoewel de kritiek aanzwelt op de ‘verdozing’ van Limburg, komt er binnen vijf jaar een kleine 400 hectare grond (800 voetbalvelden) voor bedrijfsvestiging bij. Dit is 5,5 procent van de totale oppervlakte aan bedrijventerreinen.

Deze groeiverwachting spreekt gedeputeerde Joost van den Akker (VVD, Economie) uit naar aanleiding van vragen van De Limburger over de omstreden ‘verdozing’ van de provincie, de ogenschijnlijk onstuitbare opkomst van XXL-distributiecentra met het enorme groene pakhuis aan de A2 bij Holtum als voorbeeld.

Lees ook: Staat Limburg straks bomvol met megamagazijnen?

Volgens milieuclubs en politici als PvdA-gedeputeerde Eric Geurts, zijn de grenzen van de groei bereikt. Natuur en Milieu Federatie Limburg (NMF) eist strenge regels voor nieuwe pakhuizen. NMF-directeur Hans Heijnen vind het kwalijk „dat er nog steeds enorme loodsen worden gebouwd, terwijl wij hier de mensen niet meer hebben om daar te werken.” Landschapsarchitect Jeroen Verbeek klaagt dat de horizon in Limburg „stilaan verdwijnt”.

Van den Akker wijst op de werkgelegenheid in de Limburgse logistiek, goed voor 64.000 banen, circa 12 procent van de beroepsbevolking in de provincie. Problemen met het vrachtverkeer dat de snelwegen dreigt te verstoppen, wil de gedeputeerde verhelpen met ‘slimme logistiek’. Hij maakt zich sterk voor een proef op de A67 Venlo-Eindhoven met een speciale rijbaan voor zelfrijdende vrachtauto’s.

Lees ook: Verdozing: de hevige strijd om het schaarse Limburgse landschap

Experts rekenen af met het angstbeeld dat robots straks het werk in de logistiek overnemen. Ofschoon hierdoor tot 2030 bijna vijfduizend banen verloren gaan, zullen de vergrijzing en nieuwe bedrijvigheid dit effect neutraliseren.

Ondanks kritiek, nog meer ‘dozen’ in Limburg
Foto: © Annemiek Mommers

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje