Familie Anne Faber geeft Hiddema gelijk over ‘gruwelijke details’ in debat

Print
Familie Anne Faber geeft Hiddema gelijk over ‘gruwelijke details’ in debat

Afbeelding: ANP

In het debat over Anne Faber kreeg Tweede Kamerlid Theo Hiddema ten onrechte kritiek dat hij details benoemde uit de eerdere verkrachtingszaak tegen Michael P.

Dat zegt Wim Faber, de vader van Anne Faber, zaterdag in een interview met De Volkskrant.

Hiddema kreeg tijdens zijn inbreng forse kritiek van andere Kamerleden én voorzitter Khadija Arib omdat hij plastisch beschreef hoe P. in het verleden twee tienermeisjes had verkracht, jaren voordat hij Anne Faber misbruikte en doodde.

Toch noemt Wim Faber het ‘terecht’ dat Hiddema dat ‘aanstipte’: ,,Ik vind dat de Kamervoorzitter hem niet had mogen terugfluiten, ondanks de pijn voor de familie.”

Paniek

De moeder van Anne liep uit de zaal van de Tweede Kamer weg toen dat gebeurde. ,,Hiddema had gewoon moeten zeggen wat hij wilde. Hoe pijnlijk ook, alles wat hij zei, klopte. Het allerergste vind ik wegkijken en doen alsof het allemaal maar een abstract gebeuren is. Zo geef je iedereen de mogelijkheid om het niet te hoeven weten. We moeten het beest in de bek kijken,” zegt Wim tegen De Volkskrant. ,,Je zag meteen de shock in de Kamer, toen ze dit hoorden. Het was bijna paniek. Dat is een teken dat er iets niet in de haak is, dat politici onvoldoende geïnformeerd zijn. Zelf ben ik niet naar het Kamerdebat gegaan omdat ik al wist wat er zou gebeuren. Dat er niet genoeg doorgevraagd zou worden en dat de echte verantwoordelijken ermee weg kwamen: de bestuursvoorzitter van Fivoor (de kliniek in Den Dolder, red.), de directeur van de gevangenis in Vught, de rechters.’

De oom van Anne, Hans, zegt ook: ,, Ik zat in de Kamer en voelde het ongemak bij de aanwezigen.”

Hiddema zei na het debat dat dit niet voluit werd gevoerd, vanwege de familie van Anne in de zaal.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) kondigde na de kritiek op hoe P.’s detentie was verlopen maatregelen aan. Zo had P. niet met verlof gemogen, waardoor hij later dus Anne Faber kon doden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen