Hartverscheurende foto: paard ‘huilt’ na verliezen veulen

Print
Hartverscheurende foto: paard ‘huilt’ na verliezen veulen

Afbeelding: Facebook

Kunnen dieren, net als mensen, huilen van verdriet? Onderzoekers hebben daar vooralsnog geen bewijs voor gevonden, maar voor paardentrainster Moniek Valk (33) uit het Brabantse Sprundel bestaat er geen enkele twijfel: haar merrie heeft dit weekend van verdriet een traan gelaten. „Ik vond het zo bijzonder dat ik er wel een foto van móest maken.”

De geboorte van een veulen blijft voor Moniek Valk een bijzondere gebeurtenis. In de meeste gevallen gaat het ook goed en komt het veulen gezond ter wereld, maar afgelopen vrijdag moesten bij fokkerij Van der Sanden in Sprundel alle zeilen bijgezet worden om de paardenbaby, die voor haar leven aan het vechten was, te redden.

Dierenarts

Samen met twee anderen probeerde Valk het veulen los te rukken. „We probeerden van alles, riepen meer sterke mannen om hulp, maar niets lukte”, verzucht Valk. Wat bleek: de merrie lag in een verkeerde houding en blokkeerde daardoor een gezonde uitdrijving. „We moesten heel snel met een oplossing komen anders zou het veulen het niet gaan redden”, zegt Valk.

Uiteindelijk waarschuwde de fokker de dierenarts die met spoed ter plekke kwam. Die probeerde nog van alles, maar moest al snel constateren dat het veulen inmiddels al was overleden. Hij was er bovendien bang voor dat ook de merrie het niet zou gaan overleven als het jong niet binnen een paar uur zou worden weggehaald.

Shovel

„We hebben uiteindelijk door middel van een shovel het paard opgetild en het veulen op die manier veilig kunnen verwijderen. Nogal gruwelijk om het op zo’n manier te doen, maar we hadden helaas geen andere keus.” Wonder boven wonder mankeerde de merrie uiteindelijk niets. Wel was ze compleet in shock.

„Ze stond vlakbij haar overleden baby en je kon goed zien dat het verlies haar veel pijn deed”, zegt Valk. „Toen ik wat meer dichterbij kwam, zag ik zelfs een traan over haar kop rollen. Toen ik dat zag, brak mijn hart in duizend stukjes. Aan de andere kant vond ik het ook heel mooi en bijzonder. Zoiets had ik echt nog nooit eerder gezien.” Valk plaatste de foto op haar Facebook en werd al snel bedolven onder de reacties.

Echt gehuild?

Of het paard in dit verhaal écht heeft gehuild van verdriet, is volgens Ellen de Boer moeilijk vast te stellen. Zij is psycholoog en gespecialiseerd in gedragstherapie voor dieren. „Dat paarden verdrietig kunnen zijn en kunnen rouwen, dat staat vast. Paarden zijn hele sociale dieren die zich snel hechten aan mensen en andere dieren. Zeker als een paard haar jong verliest, dan kan dat net zo hard aankomen als bij mensen. Maar of ze er ook om kunnen huilen? Ik vind het lastig... het zou kunnen.”

Volgens gedragsbioloog Claudia Vinke houden diverse wetenschappers die dieren in het wild of in dierentuinen observeren er verschillende theorieën op na. „Zo zou de Afrikaanse olifant niet, maar de Indische olifant wel huilen bij verwondingen, de ene apensoort wel en de andere weer niet. De vraag of dieren kunnen huilen van verdriet is dus niet zo eenvoudig te beantwoorden. Eerst moet je zeker weten dat een dier verdriet heeft, en dan kun je vaststellen of huilen één van de uitingsvormen van dat verdriet is”, schreef ze eerder.

Trauma

Marc Hauser, hoogleraar psychologie aan de Harvard University, tast eveneens in het duister. „Waarom de mens de enige soort is die huilt met tranen, weten we niet”, zo citeerde Trouw hem eens. „Het is net als met het ontstaan van taal. We hebben nog te weinig fossiele gegevens en te weinig kennis van de hersenen om die vragen te beantwoorden. Dan vervallen we snel in het bedenken van verhalen die plausibel klinken, maar moeilijk experimenteel te testen zijn.”

Maar waarom dan die traan in Sprundel? Valk is ervan overtuigd dat het door het trauma komt, maar wat we weten is dat paarden zelf tranen kunnen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn voor paarden nodig om het hoornvlies vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit en kunnen er ontstekingen ontstaan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen