Minstens acht doden na instorten appartementen Rio de Janeiro, nog velen vermist

Print
Minstens acht doden na instorten appartementen Rio de Janeiro, nog velen vermist

Reddingswerkers in Rio de Janeiro zoeken tussen de puinhopen van de ingestorte appartementen naar slachtoffers en overlevenden. Afbeelding: AP

Reddingswerkers in Rio de Janeiro hebben inmiddels acht lichamen geborgen uit de puinhopen van twee gebouwen die vrijdag zijn ingestort. Er zijn nog zeker zestien vermisten. Tien mensen zijn levend onder het puin vandaan gehaald.

Vrijdagochtend vroeg stortten in de wijk Muzema in het westen van Rio de Janeiro twee appartementengebouwen van vier etages in. De gebouwen bleken illegaal te zijn gebouwd, in een gebied dat wordt beheerst door paramilitaire milities. Ondanks een verbod van de gemeente ging de bouw van het complex toch door en werd het inmiddels bewoond.

Hevig noodweer

Het gebied waar de appartementen stonden, werd eerder deze week getroffen door hevige regenval die Rio de Janeiro teisterde. Bij noodweer op maandag en dinsdag kwamen tien mensen om het leven. Inmiddels is het alweer een paar dagen droog in de stad, maar experts zeggen dat het regenwater de grond onder de ingestorte gebouwen mogelijk zachter heeft gemaakt.

Meer dan 130 brandweerlieden en militairen zoeken sinds vrijdagochtend met speurhonden, drones en helikopters naar slachtoffers en overlevenden. De zoekactie duurt nog voort, omdat volgens een woordvoerder in de puinhopen ‘mogelijk luchtzakken zijn gevormd, waardoor mensen kunnen ademen’. Bewoners van omliggende gebouwen zijn geëvacueerd.

Evacuatie

Bewoners van omliggende gebouwen zijn geëvacueerd uit angst voor nog meer instortingen. Deze mensen mochten in een aantal minuten nog wat persoonlijke bezittingen bij elkaar zoeken, maar moesten daarna snel vertrekken van de brandweer.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen