Belgische politie gaat bolides van roekeloze autopatsers direct in beslag nemen

Print
Belgische politie gaat bolides van roekeloze autopatsers direct in beslag nemen

Afbeelding: AD/VTM

De politie van Antwerpen gaat vanaf 1 mei auto’s van roekeloze bestuurders direct in beslag nemen, zonder dat een officier van justitie of de rechter eraan te pas hoeft te komen.

De slachtoffers van deze nieuwe tactiek om verkeershufters aan te pakken kunnen niet in beroep gaan. ,,We putten creatief uit de mogelijkheden die we hebben”, zegt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever tegen VTM Nieuws.

Wapen

,,Net zoals de politie een wapen of een stok in beslag kan nemen als men de indruk heeft dat je andere mensen kunt verwonden, passen we die logica hier ook toe. Als je je auto gebruikt door bijvoorbeeld 100 km/u te rijden in een 30 kilometer-zone, of echt roekeloos rijgedrag vertoont, zien we dat voertuig als een wapen en dan gaan we dat gewoon van je afpakken.”

De inbeslagname is voor minimaal 14 dagen, maar kan verlengd worden tot zelfs zes maanden. En dat allemaal voor één overtreding. De agent in kwestie moet nog wel toestemming vragen aan de burgemeester, maar het Openbaar Ministerie hoeft er niet bij betrokken te worden.

‘Patsergedrag’

,,We hebben een bepaald beeld van deze bestuurders voor ogen”, zegt De Wever. ,,Mensen die zich nergens iets van aantrekken en waar burgers ook veel over klagen. Dat ‘patsergedrag’ is bekend: snelle wagens, dure merken, vaak gehuurde wagens. En die kunnen we echt wel treffen, want ook een huurauto of een auto met buitenlands kenteken kunnen we in beslag nemen.‘’

De bijkomende kosten zijn volgens De Wever voor de chauffeur. En die kunnen flink oplopen: 250 euro voor het afslepen, beheerkosten van 25 euro per dag en de eventuele kosten van de autohuur, die tijdens de inbeslagname gewoon doorloopt. De totale kosten van het patsergedrag kunnen hierdoor al gauw oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Kritiek

De Belgische advocaat John Maes heeft kritiek op de maatregel: ,,De strafwet wordt hiermee omzeild. Met deze maatregel gaat men vanuit bestuurlijke weg toelaten om beslissingen te nemen die toebehoren aan het strafrecht. Er kan beslag gelegd worden zonder debat, men kan daar niet tegenin gaan.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen