Film

Film ‘Sprinter’ van Lou Kruisbergen winnaar Limburgse Filmdagen

© Limburgse Filmdagen

De speelfilm ‘Sprinter’ van regisseur Lou Kruisbergen uit Grave (Gelderland) is tot beste film bekroond tijdens de Limburgse Filmdagen die dit weekend op 13 en 14 april in Sittard waren. Sprinter won niet alleen de prijs voor beste film, ook hoofdrolspeelster Sem Verheijden en haar tegenspeler Peer Witsel werden verrast met de awards voor beste actrice en acteur.

onze verslaggeefster

Het amateurfilmfestival van Limburg werd georganiseerd door CineLova (platform voor non-professionele filmers). In totaal kwamen 34 nieuwe speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers aan bod tijdens de twee festivaldagen.

Duif

‘Sprinter’ van regisseur Lou Kruisbergen mocht in totaal vijf prijzen mee naar huis nemen. Behalve de awards voor beste film, actrice en acteur, werd de rolprent ook bekroond met prijzen voor beste geluid en muziek.

De film gaat over de moeizame relatie tussen een vader en zijn dochter en een opa die telkens tussenbeide moet komen als de gemoederen hoog oplopen. Zowel opa als vader zijn bezeten van (wedstrijd)duiven. Opa besluit zich te bekommeren om zijn kleindochter Anneleen en helpt haar met het grootbrengen van wedstrijdduif Sprinter. Volgens de jury is ‘Sprinter’ een dramafilm die de kijker bij de keel grijpt vanwege het verhaal, de filmmuziek en het fantastische spel van de hoofdrolspelers.

Prijzenregen

Er werden meer prijzen uitgereikt in Sittard. Behalve ‘beste film van het festival’, werden drie prijzen uitgereikt in de categorieën fictie en non-fictie. In de categorie fictie wonnen Ineke en Peter Brouwers goud met hun speelfilm ‘Het Dorp’. Een film over een schrijfster die haar toevlucht zoekt in een klein dorp waar ogenschijnlijk niets lijkt te gebeuren. De film won ook de CineLova prijs voor beste scenario. Cameraman Patrick Brouwers kreeg de prijs voor beste camerawerk.

In de categorie non-fictie won filmmaker Hub Boyens met zijn documentaire ‘Wat als…’ Een documentaire over de Limburgse oud-voetballer Willy Dullens en de tegenslagen die hem ervan weerhielden om op topniveau te blijven voetballen.

Landelijk

Acht amateurfilmers kregen een nominatie voor het Nova Filmfestival, het landelijke amateurfilmfestival waarbij de beste amateurfilms van Nederland worden vertoond. De Limburgse genomineerden zijn: ‘Sprinter’ van Lou Kruisbergen, ‘Het Dorp’ van Ineke en Peter Brouwers, ‘In de greep van de onderstroom’ van Jef Caelen, ‘Een vleugje Lavendel’ van Urbain Appeltans, ‘Wat als…’ van Hub Boyens, ‘Peelkolonie Griendtsveen’ van Arie Stas, ‘Buchenwald’ van Jan Reinders en ‘Gezonken Modder’ van Bea de Groote. Het Nova Filmfestival is op 2 en 3 november in Lochem.

Kijk voor een overzicht van alle prijswinnaars van de Limburgse Filmdagen: www.cinelova.nl.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee