Blaasmuziek

Limburgs dirigent Henrie Adams onverwacht ontslagen bij Spaanse Buñol

Henrie Adams, na bijna 30 jaar onverwacht ontslagen bij het gerenommeerde Spaanse orkest Buñol. © Jean-Pierre Jans

Limburger Henrie Adams (Thorn, 1959) is na bijna dertig jaar onverwacht ontslagen als dirigent van het gerenommeerde Spaanse orkest Sociedad Musical La Artística de Buñol.

Kim Noach

Adams (59) maakte het nieuws zelf bekend via sociale media, een bericht op zijn Facebookpagina om zijn muzikanten en collega’s van Buñol te kunnen bedanken voor de samenwerking. „De manier waarop ik het nieuws te horen heb gekregen, verdient absoluut geen schoonheidsprijs”, vertelt Adams zondagmiddag door de telefoon vanuit zijn Spaanse woning in Macastre.

„Mijn eerste reactie op het nieuws was verbazing. Ik hoorde het namelijk van muzikanten die een appje gekregen hadden van de president van Sociedad. Hij stuurde iedereen een berichtje dat hij net zijn handtekening onder de ontslagbrief had gezet. Ik was die dag niet thuis, dus ik had ook nog geen mail gelezen waar de brief op me wachtte. Dus ja, de muzikanten hoorden het eerder dan ik.”

Hoofdprijs

De officiële lezing van het bestuur van de Sociedad is dat er bezuinigd moet worden op kosten. Er staan grote renovatiewerkzaamheden gepland aan de gebouwen die de muziekvereniging in eigendom heeft. Het steekt Adams dat hem niet is gevraagd om mee te denken aan een mogelijke oplossing, zoals minder werken. „Ik denk zeker niet dat ik de hoofdprijs vraag voor mijn werk. Als ik 29 jaar en 11 maanden wél betaald ben, zonder problemen, dan is het toch vreemd als ik zo vlak voor mijn dertigjarige jubileum onverwacht ontslagen wordt.”

Hij is van plan om met hulp van advocaten opheldering te vragen bij het bestuur van de vereniging.

Prijzen

Adams stond jarenlang aan het hoofd van het grote (symfonie)orkest van Sociedad Musical La Artística de Buñol, waarmee hij diverse malen grote prijzen binnensleepte zoals onder meer op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. In zijn topbezetting musiceren er 160 à 170 mensen voor het grote orkest.

Behalve zijn werk voor Buñol, is hij ook nog chef-dirigent bij een symfonieorkest in de Spaanse gemeente Castellón en vaste gastdirigent bij de Banda Municipal Barcelona waarmee hij eind juni op tournee gaat door Zwitserland.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal