Dierenactivisten gearresteerd bij paardenshow Efteling: ‘Kinderen huilend op tribune’

Print
Dierenactivisten gearresteerd bij paardenshow Efteling: ‘Kinderen huilend op tribune’

Afbeelding: Efteling

Bij de paardenshow Raveleijn in de Efteling zijn zondagmiddag meerdere demonstranten opgepakt. Het gaat volgens een woordvoerder van het pretpark om dierenactivisten die de show wilde verstoren vanwege het gebruik van paarden. Op beelden is te zien hoe de Efteling-acteurs de activisten proberen te verjagen.

De demonstranten van vermoedelijk de Vegan Strike Group klommen tijdens de voorstelling over de hekken en sprongen de arena in. Dat deden ze op het moment dat de paarden met de vuurdekens voorbijkwamen.

Huilende kinderen

De actievoerders hadden spandoeken bij zich en riepen leuzen, aldus een woordvoerster. Ze zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. De kinderen die op de tribune zaten reageerden geschrokken en huilden, zeggen ooggetuigen. Via de omroepinstallatie kregen bezoekers te horen dat de show werd stopgezet, alle bezoekers moesten de tribunes verlaten.

Volgens attractiepark-website Looopings probeerden de acteurs van Raveleijn zelf de Paardenshow Raveleijn kwam in opspraak toen Partij voor de Dieren-lid Leonie Gerritsen op Twitter de Efteling er van langs gaf. Ze vond het een schande dat de Efteling paarden gebruikt als entertainment en ze laat rondrennen met een brandende deken. ,,De hitte van het vuur veroorzaakt stress en angst bij paarden. Dat ze er na jaren gewenning en training aan gewend zouden zijn, weten we niet.”

De Efteling zei in een reactie het jammer te vinden dat de show in opspraak is. ,,De veiligheid van onze paarden is juist onze top prioriteit,” liet een woordvoerster weten aan deze krant.

Voldoet aan regels

Uit een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de paardenshow aan alle regels voldoet. Raveleijn mag dus opgevoerd worden.

,,We hebben de paarden voor, tijdens en na de show goed bekeken en niets onrechtmatigs gevonden.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen