Steeds minder jongeren zijn fan van het koningshuis

Print
Steeds minder jongeren zijn fan van het koningshuis

Amalia, Alexia, Máxima, Ariane en Willem-Alexander. Afbeelding: ANP

De populariteit van het koningshuis onder Nederlandse jongeren is de afgelopen jaren fors afgenomen. Dat schrijft de NOS op basis van resultaten van onderzoeksbureau Ipsos.

In 2007 was 70 procent van de ondervraagden tussen de 18 en 34 jaar nog enthousiast over het koningshuis, vorig jaar was dat nog maar 55 procent.

Ouderen

Het is niet verrassend dat de NOS juist nu, in de aanloop naar Koningsdag, met deze resultaten komt. Elk jaar onderzoekt Ipsos hoe Nederlanders van verschillende leeftijden denken over de monarchie. Vandaar dat de populariteit vergeleken kan worden met de resultaten uit 2007.

De mate waarin mensen enthousiast worden van ons koningshuis verschilt nogal tussen leeftijdsgroepen. Zo blijven de Oranjes onder oudere Nederlanders (55+) onverminderd populair, met 80 procent van de ouderen die positief denken over de monarchie. Dat percentage is al jaren hetzelfde.

‘Te duur’

Volgens Ipsos is een mogelijke verklaring voor de impopulariteit van de Oranjes onder jongeren de kritiek op de hoge kosten van het koningshuis. Dit jaar krijgen de leden van het koninklijk huis een totaalbedrag van 8,4 miljoen euro uitgekeerd. 5,8 miljoen gaat naar Willem-Alexander, 1 miljoen naar Máxima en 1,6 miljoen naar Beatrix. Prinses Amalia krijgt 1,5 miljoen euro als ze 18 jaar wordt in 2021. De hele begroting van het koninklijk huis is openbaar en hier te vinden.

Willem-Alexander en Máxima zijn overigens als persoon wel nog steeds onverminderd populair, zo blijkt uit de resultaten. De koning kan al jaren rekenen op een cijfer 7,5, Máxima wordt nét iets meer gewaardeerd met een 8.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen