Jeugdgezondheidszorg in Zuid-Limburg in één organisatie

Print
Jeugdgezondheidszorg in Zuid-Limburg in één organisatie

Consultatiebureaus gaan ook op in de nieuwe organisatie voor jeugdgezondheidszorg in Zuid-Limburg. Afbeelding: Annemiek Mommers

Maastricht / Itteren / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld -

Alle jeugdgezondheidszorg (JGZ) wordt in Zuid-Limburg ondergebracht in één organisatie. De divisies van Envida, Meander en Zuyderland gaan per 2020 samen onder de GGD-vlag verder

De nieuwe organisatie voor jeugdgezondheidszorg - niet te verwarren met jeugdzorg - moet in 2020 van start gaan bij de GGD Zuid-Limburg. Vivian Haine heeft de leiding. Met de fusie hopen de vier partners te komen tot nauwere samenwerking. Envida, Meander, Zuyderland en de GGD zitten over heel Zuid-Limburg verspreid op 24 locaties.

Door ‘ontschotting’ kan meer aan preventie worden gedaan: het is de bedoeling dat JGZ meer als verbinder tussen de zorgsector en het sociaal domein (welzijn, maatschappelijk werk )gaat fungeren. Vakambtenaren uit onder meer Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen, gemeentes die de afgelopen jaren op wijkniveau hebben vernieuwd, begeleiden de ‘ontschotting’.

Investeringen

De gemeenteraden zullen de komende tijd worden bijgepraat, want jeugdgezondheidszorg valt bij de GGD onder een zogeheten ‘gemeenschappelijke regeling’. De lokale politiek is eindverantwoordelijk voor financiering en bestuur.

Afgelopen week gaf directeur Vivian Haine tekst en uitleg in Heerlen. Zij stelde dat investeringen in één GGZ zich dubbel en dwars zullen uitbetalen. „Voor iedere euro die je erin stopt, spaar je elf euro aan latere kosten uit.” Van alle kinderen hier heeft 20 procent problemen van wie een kwart meervoudige problemen en 80 procent heeft nauwelijks ergens last van, rekent Haine voor. „De meeste kosten gaan op aan die 20 procent.”

Signalering

Als via predictie (voorspellen dat baby’s in bepaalde situaties iets kunnen krijgen), preventie, samenwerking en vroegsignalering de gezondheid van deze groepen kinderen kan verbeteren, scheelt dat niet alleen middelen is de gedachte achter de fusie. Er wordt hiermee ook iets gedaan aan de zorgwekkende gezondheidslijstjes, waarin Zuid-Limburg nog steeds slecht scoort.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen