Veroorzaker Pinkpopongeluk reed eerder al langs groepje

© ANP

De veroorzaker van het fatale ongeluk na afloop van Pinkpop had moeten weten dat een groepje festivalgangers op de weg zat. Luttele minuten voor de aanrijding passeerde hij hen op de andere weghelft.

Claire van Dyck

Hij zegt hen ook toen niet te hebben opgemerkt. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt hem onvoorzichtig of onoplettend rijden. Het OM wil dat pas ter zitting nader toelichten.

De bestuurder van het bestelbusje, Danny S., wordt vervolgd voor het veroorzaken van een ongeluk met een dodelijk slachtoffer én het doorrijden na het ongeluk. Zijn advocaat Raimon Maessen bevestigt dat S. over de Mensheggerweg langs de groep richting Kerkrade reed, aan het eind keerde en terugreed. S. zegt beide keren de groep niet te hebben zien zitten op een weghelft ter hoogte van camping B. Hij reed op hen in zonder te remmen of uit te wijken. Eén van hen kwam bij de aanrijding om het leven, drie anderen raakten zwaargewond. S. reed door, in shock zegt hij, en meldde zich later bij de politie.

Verweer

Het tweemaal niet zien van de groep op de weg is geen plausibel verweer, zegt Nino Pennino, advocaat van de slachtoffers en nabestaanden. „Daarin zit het onvoorzichtig deelnemen aan het verkeer. De groep zat onder een lantaarnpaal en was goed zichtbaar. Andere bestuurders zoals politie en een taxichauffeur zagen het groepje wel. S. is de enige die langs is gereden en hen niet heeft gezien. De verantwoordelijkheid ligt bij de bestuurder. Uitgangspunt is dat de focus gericht moet zijn op het verkeer. Wat zichtbaar is, moet leiden tot aanpassing van het verkeersgedrag. Het kan niet anders dan dat het strafrechtelijk tot een veroordeling zal leiden.”

Lees ook: ‘Er was geen enkele aanleiding om te denken dat er een gek aan zou komen rijden’

© De Limburger

Waar de aandacht van de bestuurder tijdens die rit naar uit ging, moet tijdens de rechtszaak blijken. „Als hij iets niet gezien heeft, is het moeilijk te verklaren waarom hij het niet gezien heeft”, zegt Maessen. Hij en het OM willen vooruitlopend op de rechtszaak niets zeggen over eventueel telefoongebruik en snelheid.

Verwijtbaarheid

De weg was goed verlicht, registreerden politiemensen die de fatale nacht kort voor het ongeval ook de groep passeerden zonder hen overigens te manen van de weg te gaan. Daar was volgens de politie geen aanleiding toe, de sfeer was feestelijk, het verkeer reed rustig. In het licht van de discussie over verwijtbaarheid en schuld zal - naast het gegeven dat S. de groep al eens passeerde maar niet zag - ook aan de orde komen dat de weg open was voor verkeer maar de politie niet ingreep. Dat zal een rol spelen in de strafzaak en de civiele zaak waarin schade wordt verhaald, zeggen Maessen en Pennino.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal